"Prvi put čujem da Rusi hoće bazu u Ečkoj"

Prvi put čujem da Rusija želi trenažni centar na aerodromu Ečka kod Zrenjanina, rekao je mandatar Aleksandar Vučić na preuzimanju novih vojnih helikoptera.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

10:51

Foto: FoNet

Mediji su nedavno pisali da su Rusi zainteresovani za drugu bazu u Srbiji, nakon humanitarnog centra u Nišu, ali to niko od srpskih zvaničnika nije komentarisao.

Vučić je ipak najavio nove dogovore s Rusijom oko nabavke vojne opreme i naveo da postoje "zahtevi i molbe" upućene ruskoj strani koja je poslala "ohrabrujuće odgovore".

"Ministar Đorđević je pisao svom kolegi Šojguu, ali ne bih iznosio više detalja. Odgovor je bio ohrabrujući, ali će krajem juna stići konačan odgovor", rekao je Vučić.

Kako je rekao, u pitanju bi bila nabavka koja bi ojačala lovačku avijaciju, koja je "trenutno kritična". Vučić je istakao da će u budžetu za 2017. godinu biti predviđenao više sredstava za opremanje vojske i da je planirana nabavka novih "migova 29-m2".

Vučić je rekao da će uz sve snažniju srpsku ekonomiju i vojska biti jača.

"To će biti trend. Mi ćemo pre kraja godine probati i da popravimo položaj vojske, da imaju nešto veća primanja", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nabavljaće se oprema i u borbenoj avijaciji, a sledeće godine je planirana nabavka sistema Nora, Lazar 3, kao i nabavka pune opreme za 1.500 vojnika.

"Oprema bi bila u rangu opreme najboljih specijalnih jedinica širom sveta, da se ne postidimo", rekao je Vučić.

"Mirno zbog Srebrenice"

Vučić je rekao da su mu njegove stranačke kolege zamerile što je "blago reagovao" na poruke iz Srebrenice, da državni vrh Srbije nije dobrodošao u Potočarima.

"Moja mirna reakcija na poruke iz Srebrenice nisu znak slabosti, već znak promišljene politike, jer su za napredak Srbije potrebni stabilnost i mir u regionu. Pokušao sam da sa njima razgovaram, da im objasnim da nije naša slabost u tome što ne odgovaramo na tuđe ružne gestove, nekada i nepristojne, nekada i na primitivne napade iz pojedinih sredina u regionu, već je u tome naša snaga", rekao je Vučić.

On je dodao da niko ne može da ospori postignute rezultate u ekonomiji koji su, kako je rekao, impresivni.

"Impresivni su i sledeće godine Srbija će imati najveći rast u Evropi. Ali pitanje je da li mi to možemo ako nemamo stabilnost. Zato je ona nama važna, da budemo mirni, da ne dopustimo da budemo uvučeni ni u političke niti bilo koje druge konfrontacije", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: