Klinton: Ukidanje zakona o abortusu pobeda za žene

Kandidatkinja demokrata izborima u SAD Hilari Klinton kaže da je odluka Vrhovnog suda da ukine teksaški zakon o abortusu "pobeda za žene u Teksasu i širom SAD".

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

18:58

Klinton: Ukidanje zakona o abortusu pobeda za žene
Foto: GettyImages

Ona je na svom Tviter nalogu napisala da "bezbedan prekid trudnoće treba da bude pravo zagarantovano ne samo na papiru, već i u praksi".

Vrhovni sud ukinuo je danas dugo napadani teksaški zakon o abortusu u najdužem procesu te vrste u poslednjih 25 godina.

Sudsko veće donelo je odluku u korist teksaških klinika koje su tvrdile da je odredbama spornog zakona otežan pristup zdravstvenim ustanovama za žene koje žele da prekinu neželjenu trudnoću.

U obrazloženju presude navedeno je da su takve odredbe medicinski neopravdane i da nameću neustavno ograničenje prava žena na abortus.

Teksaške vlasti pravdale su sporni zakon, donet 2013 godine, potrebom da se zaštiti zdravlje žena, a klinike su za vršenje abortusa morale da ispunjavaju takozvane "hirurške standarde", dok se od lekara tražilo da imaju dozvolu primanja pacijenata u najbližim bolnicama.

Posle donošenja zakona, zatvoreno je više od 20 od ukupno 40 klinika koje su obavljale abortuse širom SAD.

Klintonova je dodala da borba nije gotova i da sledeći predsednik mora da štiti zdravlje žena, koje ne smeju biti kažnjene ukidanjem njihovih osnovnih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: