Španska "groznica": Rahoj se nudi socijalistima, ali...

Španska Narodna partija posle neubedljive pobede na parlamentarnim izborima tražila je formiranje velike koalicije, ali su drugoplasirani socijalisti to odbili.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.06.2016.

15:32

Španska
Getty Images

Liderstvo konzervativaca se sastaje kako bi razmotrili opcije. Pre sastanka, lider te stranke i premijer Marijano Rahoj rekao je da će se ponovo založiti za veliku koaliciju sa socijalistima, preneo je Asošiejted pres.

Portparol socijalista Antonio Ernando rekao je da ta stranka neće podržati novo imenovanje Rahoja za premijera, kao i da neće biti uzdržana tokom glasanja, što sugeriše da Socijalistička radnička partija odbacuje mogućnost manjinske vlade.

Konzervativna Narodna partija pobedila je na ponovljenim parlamentarnim izborima u nedelju, ali ni ovog puta nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu.

Narodna partija je dobila 137 od 350 poslaničkih mesta, 15 više nego posle decembarskih izbora, dok su sve druge stranke osvojile manje glasova ili su dobile manje poslanika. Na drugom mestu je Socijalistička radnička partija sa 85 poslanika, pet manje nego posle decembarskih izbora, što je njen najgori rezultat.

Iza nje su nova levičarska koalicija Unidos Podemos (Zajedno možemo) sa 71 poslaničkim mestom i stranka desnog centra Siudadanos (Građani) s 32 poslanika.

Unidos Podemos, koalicija komunista, Zelenih i partije Podemos nastale pre dve godine iz protesta zbog vladinih mera štednje, izgubila je više od milion glasova, nasuprot očekivanjma da će prestići socijaliste i postati druga najjača partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: