Bio je prvi za izlazak iz EU, a sada: "Zašto da žurimo?"

Bivši gradonačelnik Londona i lider kampanje za napuštanje Evropske unije Boris Džonson rekao je da sada nema potrebe za žurbom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

12:56

Bio je prvi za izlazak iz EU, a sada:
Getty Images

On je istakao da treba graditi mostove s Evropom zajedno s Britancima koji su glasali za ostanak na istorijskom referendumu.

Prvi kandidat za budućeg premijera nakon odlaska Dejvida Kamerona s tog mesta rekao je da će postojati intenzivna saradnja s Evropom, uprkos rezultatima referenduma, koji ne pokazuju da je tako.

“Ne mogu da opišem koliko je Britanija deo Evrope. Nema potrebe da se Britanija požuruje sada, a želeo bih i da smirim priču o potencijalnom referendumu u Škotskoj... Jedina promena, i ona ne treba da dođe u bilo kakvoj žurbi, jeste da će se Ujedinjeno Kraljevstvo izopštiti iz zakonskog sistema Evropske unije. Građani Evropske unije koji žive u našoj zemlji će imati zagarantovana sva prava, a to se odnosi i na Britance koji žive u Evropskoj uniji. Britanci će i dalje moći da idu i da rade u Evropskoj uniji, da žive, da putuju, da studiraju, da kupuju kuće...“, istakao je Džonson.

Uprkos rezultatima referenduma, za koje je u velikoj meri i sam odgovoran, bivši prvi čovek Londona dodaje da će Velika Britanija održavati čvrste veze s Evropom.

“I dalje će postojati intenzivna i sve jača evropska saradnja i partnerstvo na velikom broju polja, u umetnosti, u nauci, u poboljšanju životne sredine. Oni koji su podržali bregzit treba da nastave da grade mostove sa Britancima koji misle drugačije. Oni su naše komšije, braća, sestre, koji su strastveno verovali da su u pravu“, dodao je Džonson.

Potom se direktno osvrnuo i na nameru premijerke Škotske Nikole Stardžon da organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske.

“Imali smo već jedan referendum i sada ne vidimo nikakav realan apetit da se to ponovi. Ti zahtevi se provlače bez reči da će nam mnogo bolje biti da zajednički pravimo novu i bolju vezu sa Evropskom unijom“, zaključio je Džonson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: