Oglasio se i Ozborn: Član 50 tek kad VB bude spremna

Britanija bi trebalo da aktivira mehanizam za istupanje iz EU tek kad bude imala "jasnu viziju" o tome kako izgleda njena budućnost sa Unijom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.06.2016.

09:40

Oglasio se i Ozborn: Član 50 tek kad VB bude spremna
Foto: Gettyimages

To je izjavio britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

"Samo Ujedinjeno Kraljevstvo može da aktivira član 50. Po mojoj proceni, to treba da uradimo tek kad se bude jasno znalo kakve nove sporazume želimo sa našim evropskim susedima", rekao je Ozborn u svom prvom oglašavanju posle Bregzita, prenosi AFP.

Država koja izlazi iz EU mora i formalno o tome da obavesti Evropski savet prema članu 50 Lisabonskog sporazuma iz 2007. godine, a iz Brisela su poručili da žele da se to dogodi što pre.

Taj član definiše uslove dobrovoljnog izlaska iz EU, na šta ima pravo svaka država članica bez bilo kakvog posebnog opravdanja.

Uprkos želji da se to dogodi što pre, lideri EU shvataju zašto Kameron, koji je izjavio da će podneti ostavku i ostaviti aktiviranje člana 50 svom nasledniku, ne može da pokrene već u utorak proces koji traje dve godine, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: