Hrvatska: Zahtevi ostaju isti, ali nismo mi jedini...

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač ponovio je da su zahtevi njegove zemlje prema Srbiji u vezi otvaranja poglavlja isti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.06.2016.

21:39

Hrvatska: Zahtevi ostaju isti, ali nismo mi jedini...
Foto: GettyImages

Osim toga, rekao je i da tek treba videti da li će Velika Britanija, posle referenduma, uopšte učestvovati u odlukama koje se tiču pregovora Srbije o članstvu u EU.

Još jedan sastanak Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA) završen je bez saglasnosti Hrvatske i Velike Britanije na nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

"Nedavno je bio referendum o ostanku Velike Britanije u EU. U zavisnosti od njega videćemo hoće li Velika Britanija učestvovati u pregovorima. Što se Hrvatske tiče, naši su zahtevi poznati", rekao Kovač za N1.

Kako je rekao, ako svi zahtevi budu prihvaćeni poglavlje će biti otvoreno.

"U protivnom neće biti moguće", prokomentarisao je Kovač.

Takođe, izjavio je da će poglavlje 23 biti otvoreno ako hrvatski zahtevi budu ispunjeni.

"Od naših pregovarača čujem da smo blizu tome da svi hrvatski zahtevi budu ostvareni i integrisani u pregovaračku poziciju EU. Ako bude tako, moći ćemo da otvorimo to poglavlje Srbije s EU. U protivnom neće biti moguće", rekao je Kovač novinarima u Zagrebu.

Dodao je da Hrvatska "nije jedina koja ima neke zahteve".

Zemllje članice EU mogle bi na ambasadorskom nivou (COREPER) 30. juna još jednom da pokušaju da dobiju saglasnost i ove dve zemlje kako bi istog dana eventualno organizovale Medjuvladinu konferenciju i otvorile nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu pravosudnu nadležnost za ratne zločine, da osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da Evropska unija treba da donese odluku o otvaranju poglavlja sa Srbijom.

On je dodao “da mi i dalje radimo sve kako bismo razvijali zemlju i poboljšali životni standard”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: