Slovenija u BG obeležila 25 godina od nezavisnosti

Ambasada Slovenije u Beogradu obeležila je svečanim prijemom u poslovnom centru Ušće Dan državnosti, odnosno 25 godina od nezavisnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

20:58

Slovenija u BG obeležila 25 godina od nezavisnosti
Foto: Tanjug

Slovenija je član Evropske unije od 2004. godine, a njen bruto domaći proizvod porastao je od 1991. godine do danas za 75 odsto, naveo je ambasador Slovenije Vladimir Gasparič obraćajući se zvanicama.

"Ovo ne pominjem ne samo zbog Slovenije već i zbog događaja koji su usledili nakon britanskog referenduma. Slovenija je ponosni član EU od 2004. godine, a naša dostignuća su postignuta ne samo zahvaljujući nama već i članstvu u EU", naveo je Gasparevič.

Prema njegovim rečima, za Sloveniju je EU "velika dodata vrednost", pa ona više nego ikad podržava reforme koje će voditi još jačoj EU.

Slovenački ambasador je zahvalio Srbiji na toplom i prijateljskom gostoprimstvu i uručio zahvalinice trojici, kako je naveo, velikih prijatelja Slovenije koji utiču na dobar rad u Srbiji i dobrobit Slovenije.

Zahvalnica je uručena počasnom konzulu Slovenije u Srbiji Rajku Mariću za zastupanje svetranih interesa Slovenije u Srbiji, a predsedniku Nacionalnog saveta slovenačke manjine u Srbiji Saši Verbiću za dosadašnji rad na udruživanju Slovenaca u Srbiji kao podstrek za dalje povezivanje.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić dobio je zahvalnicu za razvoj privredne saradnje između Slovenije i Srbije i doprinos jačanju prijateljskih odnosa.

Kostić se po uručenju nagrade obratio zvanicama, napominjući da je njegov prvi poslovni partner u privatnom biznisu još 1983. godine bila slovenačka firma iz Celja, a tokom godina ta saradnja je proširivana.

Kostić je izrazio nadu da će njegova kompanije uskoro postati većinski vlasnik Gorenjske banke, ističući da će se truditi da svim svojim znanjem i umećem doprinese daljem razviju postojećih odnosa između Srbije i Slovenije.

Prijemu su prisustvovali, pored ostalih predstavnika diplomatskog kora, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ministar odbrane Zoran Đorđević, američki ambasarod Kajkl Skot kao i druge zvanice iz javnog i društvenog života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: