Skot: Apsurdne optužbe da učestvujemo u protestima

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da su apsurdne optužbe po kojima službenici te ambasade učestvuju u organizaciji protesta u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

15:59

Skot: Apsurdne optužbe da učestvujemo u protestima
Tanjug

Skot je u ekskluzivnoj izjavi Tanjugu poručio da je stabilnost Srbije takođe u interesu Sjedinjenih Država i istakao da predstavnici SAD veoma dobro sarađuju sa srpskim premijerom i srpskom administracijom uopšte.

Na pitanje kako komentariše medijske napise da se službenici američke ambasade mešaju u unutršnje političke događaje u Srbiji, američki diplomata je odgovorio:

"Veoma mi je teško da nađem odgovarajuće reči, ali to je totalno apsurdno, netačno i neodgovorno".

On je dodao da je jedina tačna informacija činjenica da su dva službenika ambasade posmatrala poslednji protest zbog rušenja u Savamali.

“Ali, posmatrati nije Oni su tamo gledali šta se dešava, kako bi preneli našoj vladi, isto kao što su i novinari Informera bili tamo da takođe izveštavaju”, rekao je Skot.

Besmisleno je, naglasio je američki diplomata, na osnovu te činjenice tvrditi da su američki službenici organizovali protest.

“Ako ja idem da gledam fudbalski meč, to ne znači da sam trener, golman ili igrač. Ja sam tamo samo da posmatram. To je ista situacija”, slikovito je objasnio Skot.

Prema njegovim rečima, takvi tekstovi su krajnje neodgovorni:

"Neodgovorno je, jer je stabilnost ove vlade i ove zemlje i u našem interesu takođe i ne razumem zašto bismo mi želeli nešto drugo”, rekao je Skot. On je ukazao da srpske reforme i evrointegracije Srbije predstavljaju zajednički cilj Vlade Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Skot je rekao da predstavnici SAD sarađuju veoma dobro sa srpskim premijerom i državnom administracijom.

"Zajedno radimo veoma dobro. Imao sam prilike da se sastanem sa njim (premijerom Vučićem), imamo dobre odnose i tu nema problema", navodi Skot.

"Naš posao jeste da radimo sa Vladom Srbije, da ide napred", rekao je i ponovio da su interesi Srbije i SAD zajednički.

Kada je rečo o ekonomskoj situaciji u Srbiji, Skot je ocenio da ona ide na bolje, da je Srbija na pravom putu, ali da ima još reformi koje je potrebno preduzeti.

Prema njegovim rečima, sastanci poput današnjeg, kada je Američka privredna komora u Srbiji (AmĆam) organizovala razgovor predstavnika američkih i domaćih firmi sa premijerom Srbije, veoma su korisni, jer je premijer imao priliku da izrazi svoju viziju budućnosti, a privrednici da iznesu primedbe i interese.

Kada je reč o konkretnim očekivanjima američkih kompanija u Srbiji, ambasador SAD je istakao da su za njih najvažija pitanja vladavine prava, poreskog sistema, kao i saradnje sa Vladom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: