Moskva: Od čega se NATO branio u Jugoslaviji i Libiji?

Ministarstvo odbrane Rusije iznenađeno je izjavama nemačke ministarke odbrane da bi Rusija trebalo da izveštava o kretanju svojih trupa tokom vojnih vežbi.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

21:25

Default images

Rusija to i onako dobrovoljno čini više od dve godine, rekao je novinarima zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, a prenosi Sputnjik.

Ranije je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen pozvala Rusiju da otvoreno obaveštava o kretanju i brojnosti svojih trupa.

„Bilo bi razumno da NATO i Rusija u okviru OEBS-a otvoreno saopšte o kretanju i brojnosti svojih snaga. Od strane NATO-a, koji je isključivo odbrambeni savez, takav predlog je odavno stigao“, rekla je nemačka ministarka.

„Izjave nemačke ministarke odbrane nas u najmanju ruku iznenađuju. Moguće je da ona jednostavno ne zna da mi samoinicijativno, u duhu dobre volje, već više od dve godine preko različitih kanala obaveštavamo svoje evropske partnere o svim iznenadnim proverama i velikim vojnim vežbama, što u skladu sa Bečkim dogovorom nismo u obavezi da radimo“, izjavio je Konašenkov.

On je, takođe, istakao da je o sprovođenju poslednje provere vojne gotovosti Ministarstvo odbrane Rusije tradicionalno obavestilo vojne atašee stranih država, uključujući i atašea Nemačke.

Komentarišući reči o „odbrambenom karakteru NATO-a“ Konašenkov je podsetio o dramatičnim rezultatima operacije NATO-a u Jugoslaviji i Libiji.

„Da li ministar odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen može da objasni celom svetu od koga se tamo tako nesebično i ne štedeći municiju branio savez?“, pitao je Konašenkov.

NATO je 1999. godine kršenjem Povelje UN sproveo vojnu operaciju protiv Jugoslavije. Prema procenama vlasti Srbije tokom bombardovanja stradalo je oko 2,5 hiljada ljudi.

U Libiji je NATO izvršio vazdušne operacije protiv režima Moamera Gadafija, koji su pogoršali posledice oružanog ustanka. Posle smrti Gadafija zemlja je utonula u građanski rat, čiji rezultat je uspostavljanje dvovlašća u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: