Posle salve kritika: Papa pustio goluba mira Turskoj

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja završio je trodnevnu posetu Jermeniji simboličnim puštanje goluba mira prema granici s Turskom.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.06.2016.

16:54

Posle salve kritika: Papa pustio goluba mira Turskoj
Getty Images

On je to učinio posle žestokih kritika na njegov račun zbog primedbe da je počinjem genocid nad Jermenima.

Papa je poslednju etapu posete završio u manastiru kod jermensko-turske granice gde se Franja pomolio pre nego što je izašao na trem manastira i pustio goluba prema Turskoj.

Rimokatolički poglavar je izazvao kritike Turske zbog osude genocida nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva.Potpredsednik turske vlade Nuretin Čanlikli rekao je da je papina "žalosna i nije u skladu sa stvarnošću".

"Moguće je uočiti sva obeležja i karakteristike krstaškog mentaliteta u papinim aktivnostima", rekao je turski zvaničnik.

Vatikan je potom reagovao da papa nije pod uticajem "krstaškog duha" niti je govorio protiv Turske pominjući masakr nad Jermenima.

"Ako neko sluša papu, uvideće da ne postoji ništa u njegovim rečima što bi podsećalo na duh krstaškog rata. Njegova volja je izgradnja mostova usred raznih zidova. Njegova stvarna namera jeste izgradnja temelja za mir i pomirenje", izjavio je danas novinarima u Jerevanu portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Turska nema diplomatske odnose s Jermenijom zbog različitog tumačenja tog masakra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: