Papa: Ubrzajmo put ka zajedništvu Rima i istočnih crkava

Poglavar Rimokatočličke crkva Franja tražio je tokom liturgije u Jermeniji od Apostolske crkve da "ubrza korake prema punom zajedništvu" Rima i istočnih crkava.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

12:29

Papa: Ubrzajmo put ka zajedništvu Rima i istočnih crkava
Foto: GettyImages

U svečanoj povorci, papa je u pratnji jermenskih sveštenika koji su pevali psalme, stigao do oltara ispod kamenog trema Porte Svetog Grigorija Prosvetitelja.

Taj oltar na otvorenom oko 20 kilometara od Jerevena izgrađen je 2001. godine povodom obeležavanja 1.700 godina hrišćanstva u Jermeniji.

Papa je ponizno zatražio od Jermena da blagosolove njega, Katoličku crkvu i "korake ka punom zajedništvu"."Sledimo Božiji poziv ka punom zajedništvu i ubrzajmo korake ka tome", rekao je papa.

Jermenska apostolska crkva, koja danas pripada više istočnom pravoslavlju, izdvojila se u četvrtom veku od tadašnje zajedničke hrišćanske crkve, jer je odbila dvostruku ulogu Hrista, ljudsku i božansku.

Papa je tokom posete Jermeniji posetio i memorijalni centar posvećen žrtvama za vreme Otomanskog carstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: