Kako je "kobne noći" šampanjac vraćen u frižider

Lideri kampanje za ostanak Britanije u EU u noći iz između četvrtka i petka za veoma kratko vreme prošli su put od optimizma do očaja, piše „Gardijan“.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

11:06

Kako je
Foto: GettyImages

Kako navode, dok su čekali prve rezultate pili su vodu i vino u toploj sobi Rojal Festval Hola u Londonu. Imali su razloga da veruju da će sve ispasti dobro. Poslednja istraživanja javnog mnjenja davala su im prednost.

Međutim ta prednost nije bila dovoljna da otera nervozu. Pozvane su i televizijske kamere i ekipe i svi su bili nervozni.

„Bila je čudna atmosfera. Nešto između žurke i zone za novinare“, kaže poslanik torijevaca koji je bio tamo.

U blizini, kod Vestimensterske palate, lideri „Izađi“ kampanje su takođe imali okupljanje, ali ne tako veliko. Neki od njihovih članova plašili su se najgoreg.

„Kada su istraživanja ComResa i Ipsos Morija na kraju glasanja u deset sati bila protiv nas pomislili smo ’oh sr**e. Međutim, imali smo i lošije trenutke od tog. Samo smo morali da budemo strpljivi i verujemo“, ističe jedan od učesnika njihove kampanje.

Dejvid Kameron je bio u Dauning stritu sa svoj političkim timom, dok su Boris Džonson i Majkl Gouv bili u svojim kućama. Šetali su se po sobi i čekali najvažniju odluku Britanaca za nekoliko generacija.

Sva trojica su bila obaveštena kako treba da tumače prve rezultate. Njukasl, za koji su znali da će prvi doći, značio je mnogo. Rezultati su stigli. Pokazivali su da je Njukasl snažno za ostanak u EU. Lider gradskog veća grada kojeg vode laburisti Nik Forbs ranije je rekao da očekuje 60:40 glasanje za ostanak.

Međutim, Njukasl je glasao 51:49. Bilo je mnogo gore nego što su očekivali.

Onda su usledili Sanderlend i drugi gradovi. Pokazivao se trend - kampanja „Izađi“ je premašivala očekivanja i to konstantno.

„Uzorci koje smo dobijali pokazivali su da smo pet, šest ili sedam procenata iznad onoga kako smo očekivali da će biti“, navodi izvor iz „Izađi“ kampanje.

U tom trenutku Džon Kuris, za kojeg „Gardijan“ navodi da je doajen izbornih analiza, rekao je da je vreme da ljudi iz kampanje za ostanak u EU vrate šampanjac u frižider. Dobri su bili u Londonu i na jugu koji vode torijevci, ali su podbacivali na severu, uporištu laburista.

Zemlja se delila. Tokom jednog kratkog perioda delovalo je da će ishod biti veoma blizu. U 02.51 BBC javlja da su obe strane na 50.0%. Međutim, postalo je jasno šta su oblasti laburista uradile Kameronu.

On je osetio da se nešto loše dešava i povukao je svoj politički tim na diskusije sa ministrom finansija Džordžom Ozbornom. Funta je za to vreme nastavila da pada.

Do 3:30h Kameron je znao da je gotov. Njegov tim za komunikacije koji je pre toga otišao u Festival Hol da se kucka čašama zbog pobede vratio se u Dauning strit da se suoči sa porazom.

Za to vreme lider kampanje za izlazak Britanije iz EU Dominik Kamings pokušao je da ostane miran dok ih zvanični rezultati ne proglase za pobednika. Ipak, izašao je iz kancelarije, skočio na jedan sto i udarcem rukom izbio ploču na plafonu iznad njega.

Pol Stivenson, direktor komunikacije te kampanje, zatvorio se u sobu u kojoj ima klima i čekao da se sve završi.

Najdžel Faraž koji je pre toga, početkom noći, već prihvatio poraz, bio je prvi političar koji je objavio pobedu rečima: „Zora sviće nad nezavisnom Velikom Britanijom“.

Međutim, dok su oni slavili funta je padala i padala. Osim toga, referendum je podelio naciju, piše „Gardijan“ - geografski, generacijski i klasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: