Ultimatum za EU: Imate godinu dana da se sredite ili...

Potpredsednik Slobodarske partije Austrije (FPO) i kandidat na prošlim predsedničkim izborima Nobert Hofer dao je rok EU od godinu dana za sprovođenje reformi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.06.2016.

10:48

Ultimatum za EU: Imate godinu dana da se sredite ili...
Foto: GettyImages

U suprotnom, kako kaže, može doći do referenduma o istupanju Austrije.

Hofer je u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh" rekao da bi, ako bi se EU pogrešno razvijala, za njega lično došao trenutak kada bi rekao da treba pitati građane o članstvu u Uniji.

To bi, kako je precizirao, bio slučaj ako bi se Unija razvijala u centralistički savez umesto da se vrati osnovnim vrednostima.

Hofer, međutim, ukazuje da EU ne sme da propusti previše vremena za reforme.

"Unija mora veoma brzo da reaguje. Ako u roku od godinu dana ne budu postavljene potrebne smernice onda će taj projekat biti značajno oštećen", uveren je Hofer.

EU, prema njegovim rečima, mora da se vrati vrednostima koje su postavili osnivači, koji su želeli tesnu ekonomsku saradnju.

U slučaju pogrešnog razvoja, Hofer ističe da bi trebalo razmišljati o istupanju Austrije iz Unije.

"Ako se smernice nakon godinu dana budu i dalje vodile u pravcu centralizma, umesto povratka na osnovne vrednosti, onda moramo pitati Austrijance da li žele da ostanu u Uniji", poručuje Hofer koji je u drugom krugu predsedničkih izbora tesno izgubio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: