"Vraćanje pod okrilje nacionalnih država nije rešenje"

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ne veruje da bi moglo doći do lančane reakcije u drugim zemljama EU posle Bregzita.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.06.2016.

09:33

Foto: GettyImages

Kako kaže, u ostalim članicama velika većina građana je za Evropu jer zna da je ona garant mira, stabilnosti i blagostanja.

Osim toga, on navodi da povratak u okrilje nacionalnih država nije rešenje, prenosi bečki Kurir.

"Velika Britanija je od svog pristupanja, to znači već 43 godine, imala specijalan i nejasan odnos prema EU. U brojnim politikama EU ona ne učestvuje, što nije slučaj sa drugim članicama", rekao je Šulc u intervjuu bečkom dnevniku.

On je ukazao da nisu svi koji kritikuju EU protivnici Unije.

"I ja kritikujem EU, ali zbog toga ne želim da je ukinem, već da je poboljšam i reformišem", rekao je Šulc i istakao da je neophodno ustati protiv populista i onih koji šire strah.

Prema njegovim rečima izazovi 21. veka ne mogu biti rešeni receptima 20-og veka, te da nije rešenje povratak u bezbedno okrilje nacionalnih država.

"To bi sve pogoršalo. Zbog globalnih izazova neophodna je solidarna saradnja u Evropi, a ne nacionalističko suprostavljanje", naglasio je Šulc.

On je kazao da je želeo drugačiji rezultat u Velikoj Britaniji i da bi to bilo bolje za London, ali i EU, ali su se glasači drugačije izjasnili, što poštuje.

Jasno je, kako naglašava, da neće biti moguć prelazak na dnevni red, jer je puno u opasnosti.

"Želim Evropu koja bi bila tu za svoje građane i koja bi mogla rešiti probleme koji se postavljaju pred nju. Zbog toga nam je potrebno u Evropi preokret u politici. Evropa mora ponovo da ima ekonomski rast i da bude socijalno pravednija", poručio je Šulc i dodao da Evropa mora da bude demokratskija i transparentnija.

"Moramo brzo pregovarati o razvodu sa Velikom Britanijom, kako bi na obe strane postojala jasnoća i ne bi imali dug period nesigurnosti. Potrebno nam je i hrabrosti da se usudimo na nešto veće", ocenio je Šulc.

On je izrazio uverenje da Evropa može da bude dobit za sve i da može ponovo da ojača ako konačno budemo pronašli izlaz iz ekonomske krize, zbog čega je prioritet sada podsticanje privrede u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: