Ombudsman: LGBT osobe su i dalje izložene zlostavljanju

Srbija preduzima mere koje se tiču unapređenja položaja LGBT zajednice, ali je to i dalje nedovoljno saopštio je zaštitnik građana Saša Janković.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

10:54

Ombudsman: LGBT osobe su i dalje izložene zlostavljanju
Foto: Tanjug

LGBT osobe su i dalje izložene zlostavljanju, uključujući i fizičko nasilje, a Zaštitnik građana podseća da u Srbiji postoji zakonska ravnopravnost svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet i istovremeno ističe obavezu državnih organa da svakome, pod zakonom predviđenim uslovima, omoguće ostvarivanje tog prava.

U godišnjim izveštajima Zaštitnika građana ukazano je na potrebu kontinuiranog sprovođenja mera i aktivnosti radi podizanja svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBT osoba i da ih je potrebno sprovoditi u obrazovnom sistemu, primeniti postojeće, ali doneti i nove mere u oblasti zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite.

U okviru obeležavanja Meseca ponosa, zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović je u petak 25. juna sa saradnicama učestvovala u šetnji centralnim beogradskim ulicama, pod nazivom "Ponos Srbije".

Cilj šetnje je bio da se podigne vidljivost LGBT zajednice, da se ukaže na specifične probleme sa kojima se suočava ova društvena grupa, ali i na probleme, koji su zajednički i drugim osetljivim društvenim grupama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: