Irinej: Nema podela među crkvama, više neslaganja

Patrijarh srpski Irinej kaže da odsustvo nekih važnih crkava na Svepravoslavnom saboru na Kritu ne predstavlja odraz dubokih podela o kojima su pisali mediji.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

08:41

Irinej: Nema podela među crkvama, više neslaganja
Foto: Tanjug

"Atmosfera je bila normalna, kakva obično biva na ovakvim zasedanjima. Odsustvo važnih crkava oseća se samo utoliko što bi oni upotpunili Sabor i njegov rad, on bi bio sadržajniji. Tu nema dubokih podela o kojima je pisala naša i strana štampa. Čak su skoro svi odsutni patrijarsi poslali svoja pisma Saboru", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, više je u medijima bilo priče o podelama, koje svakako nisu tako velike da bi moglo da dođe do nekog raskola.

"Više je to neslaganje u nekim ne mnogo važnim pitanjima", istakao je Irinej u intervjuu za "Politiku".

Na pitanje lista, da li će učešće srpske crkve na zasedanju na Kritu poremetiti odnose sa Moskovskom patrijaršijom, patrijarh je odgovorio da "ne veruje i da ne bi trebalo".

Patrijarh je napomenuo i da je delegacija SPC razmatrala da li da ide na Sabor zbog toga što na njemu ne prisustvuju sve pravoslavne pomesne crkve, jer, kako je istakao, ako je vaseljenski sabor, to pretpostavlja prisustvo svih.

"Nekoliko nedelja pre početka zasedanja na Kritu, mi smo sazvali Sveti arhijerijski sabor SPC u Patrijaršiji u Beogradu. Tada smo bili jedinstveni da treba ići na zasedanje na Kritu, a ako ima nekih problema ili nečeg što treba da se kaže, da se to reši i kaže na samim sednicama", rekao je Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: