Putin: Dobri odnosi Kine i Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa kineskim premijerom Li Kećjangom da odnosi dve zemlje imaju dobar temelj.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.06.2016.

23:13

Putin: Dobri odnosi Kine i Rusije
Foto: Beta/AP

Temelj bilateralnih odnosa Rusije i Kine je ekonomija i na tome se gradi partnerstvo i u drugim područjima, na međunarodnoj pozornici, u kulturi i obrazovnaju, rekao je Putin, prenosi TASS.

"Mi uvek naše odnose gradimo vodeći računa o obostranim interesima i dosada smo u svemu uspeli, " rekao je Putin.

Dve zemlje imaju odnos strateškog partnerstva "sa dobrim izgledima za budućnost", dodao je Putin na sastanku kome su prisustvovali ruski ministar spoljnh poslova Sergej Lavrov i drugi zvaničnici.

Putin je juče u Peking stigao iz Taškenta, prestonice Uzbekistana, gde je održan samit Organizacije za Šangajsku saradnju.

Na marginama te konferencije, Putin se sreo sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, navodi TAS S.

Kremlj se nada da će poseta ruskog lidera Kini biti sadržajna i produktivna, a dve strane planiraju da potpišu više desetina sporazuma.

Fokus posete je pokretanje zajedničkih projekata u oblasti investicija, razvoja poljoprivrede i transportne infrastrukture, saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, atomske energije, vazduhoplovne i raketno-kosmičke industrije.

Planirano je potpisivanje međuvladinog sporazuma, koji će pokrenuti program zajedničkog razvoja i izgradnje širokotrupnog aviona i teškog civilnog helikoptera.

Očekuje se da će lideri dve zemlje dati i zvanično start pregovorima za pripremu sporazuma između integracionih projekata - Evroazijskog ekonomskog saveza i ekonomskog pojasa "Put svile".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: