Snouden: Antiteroristički zakoni u RUS kao Veliki brat

Bivši saradnik američke NSA Edvard Snouden, koji našao utočište u Rusiji, kritikovao je antiterorističke zakone u toj zemlji upoređujući ih sa "Velikim bratom".

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

22:49

Snouden: Antiteroristički zakoni u RUS kao Veliki brat
Foto: Beta/AP

"Novi zakon 'Velikog brata' neopravdano krši prava ljudi i ne bi trebalo da stupi na snagu", napisao je Snouden na Tviteru, koji je pobegao iz SAD posle otkrivanja američkog programa prisluškivanja.

Prema njegovim rečima, masovno nadgledanje nije uopšte dobro.

"Zakon će koštati Ruse a neće im poboljšati bezbbednost", ocenio je Snouden.

Ruski parlament usvojio je u petak niz kontroverznih antiteroristčkih amandmana koji su izazvali zabrinutost među aktivistima za ljudska prava.

Među izglasanim amandmanima u ruskoj Dumi nalazi se uvođenje zatvorske kazne za neprijavljivanje teškog zločina, i povećanje broja krivičnih dela za koje mogu da odgovaraju i maloletnici i od 14 godina.

Jedan amandman nalaže telekomunikacionim kompanijama da čuvaju 12 meseci podatke o pozivima i šest meseci o porukama, mera koja bi mogla da odnese gotovo svu dobit tih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: