Štrahe kopira Kamerona: Reforme, ako ne, onda "ćao" EU

Lider Slobodarske stranke Hajnc Kristijan Štrahe zatražio je reformu EU, a u slučaju da bude neuspešna založio se za istupanje Austrije iz članstva u EU.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.06.2016.

15:45

Štrahe kopira Kamerona: Reforme, ako ne, onda

Štrahe je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" čestitao Britancima na "ponovnom dobijanju suvereniteta i slobode".

"Ishod referenduma je smernica za demokratiju i protiv potpuno pogrešnog EU centralizma. Sada je neophodno da EU i politički donosioci odluka spoznaju ovaj demokatski poziv na buđenje", poručuje lider FPO.

Na pitanje da li bi Austrija trebalo da krene putem Velike Britanije, Štrahe je kazao da zvaničan Beč mora da zahteva reforme EU.

"EU je neophodan sveobuhvatni proces demokratizacija. Junker i Šulc moraju odmah da podnesu ostavku i otvore put za te procese. Neophodan je povratak nadležnosti od strane Brisela nacionalnim parlamentima i potrebno je ukidanje Šengena sve dok vlada haos na granicama. Moramo sami odlučivati ko može da dođe kod nas", istakao je Štrahe.

On je negirao da FPO namerava uskoro da pokreće kampanju za istupanje u Austriji, rekavši da su Evropi potrebni ljudi, a ne birokrate EU.

"EU ovo sada mora da spozna kao poziv na buđenje. EU je vodila politiku koja je bila udaljena od građana, a elite danas vode politiku protiv građana i naroda Evrope. Ako EU bude zadržala svoj odbijajući stav prema reformama i nastavila put političkog centralizma, te zemlje poput Turske bude dovela u članstvo, nameravamo da u Austriji održimo izjašnjavanje o ostanku u EU", poručuje Štrahe.

On je kazao da ne treba ishitren ući u reforme, i da odlukom Britanaca ne "propada svet", ali da da je neophodno da sada bude započet proces diskusije, te da na kraju pregovora moraju biti novi sporazumi i to u pravcu ekonomske unije.

Štrahe je podvukao da želi da EU više ne bude politička unija, već samo ekonomska.

"Osnovni mirovni projekat je bio ispravan, a to je bila unija koja podstiče ekonomsku saradnju i tako obezbeđuje mir u Evropi. Politički cenralistički projekat je to ugrozio", smatra Štrahe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: