Major Helena: "Ponos Srbije" veliki korak za Srbiju / FOTO

Pripadnici LGBT populacije prošetali su centrom Beograda od Pionirskog parka do Trga Republike.

Izvor: Beta

Subota, 25.06.2016.

14:15

Major Helena:
Tanjug

Kako nije bilo ni najmanjeg incideta, organizatori su skup "Ponos Srbije" ocenili kao veliki korak za Srbiju i demokratiju.

Predstavnica Udruženja Egal major Helena Vuković ocenila je šetnju, "tokom koje se nije mogao čuti nijedan ružan glas prolaznika i posmatrača", kao preokret u organizaciji prajd skupova, ali i veliki korak za prava LGBT populacije i demokratiju, jer se na taj način pokazuje poštovanje prava osetljivih grupa.

"Izvan sebe sam od sreće. Ovo je fantastična organizacija kojom je Beograd pokazao svoje demokratsko lice i da Srbija ide napred. Zaista veliki pomak. Nema nijednog lošeg povika prema koloni, nema bornih kola, nema helikoptera koji nadleću grad. Mislim i da je ovo prekretnica za sledeći prajd", rekla je transrodni general Helena koja je nedavno izašla iz bolnice.
Tanjug
Major Helena je rekla da se današnjm skupom traži nulta tolerancija prema nasilju, ali ne samo prema LGBT populaciji, već prema svim mraginalizovanim grupama, ekonomsko osnaživanje i zakonska regulativa za sklapanje gej brakova i mogućnost izdavanja dokumenata transrodnim osobama.

Današnji skup "Ponos Srbije", koji je počeo minutom ćutanja za žrtve u gej klubu u Orlandu, održan je u znak sećanja na noć između 27. i 28. juna 1969. godine kada su se tražeći svoja prava prvi put organizovale marginalizovane grupe - homoseksualci i crnci koji su trpeli represiju.
Tanjug
Predstavnik organizatora šetnje Boris Milićević rekao je da je poruka skupa da su pripadnici LGBT ponosni građani, koji i na osnovu Ustava moraju imati svoja prava.

Pripadnica LGBT Anđela Čeh podsetila je da se danas u svetu održavaju dve vrste Prajda: jedna kojom se slavi inkluzija i domet u društvu, i druga u zemljama u tranziciji na kojima se traže pravima LGBT populacije.
Tanjug
Čeh je podsetila da je metafora četiri zida koja se stalno pominje, nakon incideta u Oralndu postala jako bitna, jer se u gradu, u zemlji koja je slobdna, dogodio masakr upravo u predviđena i pominjana četiri zida.

"Orlando je naša realnost koji je prosto sve što smo kao civilizacija gradili", rekla je Čeh.

Učesnici parade, kojih je bilo više od 100, imali su transparente, "Orlando je naša realnost", "Voli LGBT prijatelje", "Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni",

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: