Joksimović uverava da se Bregzit neće odraziti na Srbiju

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da bi odluka Britanaca da izađu iz EU mogla da dovede do redefinisanja odnosa unutar EU.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

16:19

Joksimović uverava da se Bregzit neće odraziti na Srbiju
Foto: Tanjug

Međutim, kako je rekla, to se neće bitnije odraziti na evropski put Srbije.

Ona je istakla da "to ne menja mnogo na stvari", da veruje da neće bitno promeniti dinamiku otvaranja poglavlja, te da, ako poglavlja sa Srbijom ne budu otvorena do kraja ovog meseca, do kada Holandija predsedava, to će se desiti u julu.

"To se neće bitnije odraziti na naš put u EU. Mi smo evropske integracije postigli kao instrument za naš napredak i naš razvoj i očekujemo da se EU konsoliduje u svojim vrednostima i da se taj proces u najboljem interesu građana Srbije nastavi", rekla je ministarka Joksimović novinarima u Beogradu.

Odluka Britanaca nije iznenađenje, rekla je ministarka, i navela da se ta mogućnost mogla očekivati onog momenta kada je raspisan referendum.

"Postoji opcija A i opcija B. Građani su se opredelili za izlazak iz Unije, i to na neki način jeste iznenađenje, koje će dovesti do nekog redefinisanja odnosa unutar EU, ali za Srbiju to zaista ne menja puno na stvari", rekla je ona.

Joksimović je primetila da se evroskeptici širom Evrope raduju, jer smatraju da je to veliki udarac od kog se EU neće oporaviti.

"Ja zaista nisam sklona da verujem u to. Verujem da će Evropa da teži temeljnim vrednostima na kojima je i zasnovana, a koje su vrlo često bile zaboravljene zbog toga što su neki stereotipi prevladali. Ono što je bilo najvažnije za sve zemlje koje su članice EU su ekonomija, napredak u ekonomskom smislu, i sve to su zemlje koje su od srednje razvijenih članstvom u EU postale visoko razvijene zemlje", rekla je ona.

Joksimović je rekla da su politička snaga i vidljivost koja se dobija članstvom u EU stvari koje ne treba da zaboravimo i da nas te vrednosti opredeljuju da nastavimo jasan evropski put.

"Važno je da sprovodimo reforme u domenu naše unutrašnje politike. Evrointergracije posmatramo kao deo naše unutrašnje razvojne politike, jer samo kroz evropske integracije i reforme mi možemo da doprinesemo i jačanju vladavine prava i stabilnijoj ekonomijii i otvaranju radnih mesta, investicijama", rekla je Joksimović.

Ona je, obraćajući se na obeležavanju 15 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, rekla da se nada da će Nemačka i dalje podržavati Srbiju na njenom evropskom putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: