Bregzit: Šta sad?

Tačno u 7 časova po srednjoevropskom vremenu potvrđeno je da je Britanija izglasala odlazak iz EU. Prva važna stvar, napuštanje Unije se neće dogoditi odmah.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

20:11

Bregzit: Šta sad?
Foto: Gettyimages

Velika Britanija je i dalje članica EU i verovatno će to ostati još neko vreme. Međutim, samo glasanje već je dovelo do niza nepredviđenih događaja, piše BBC.

U saopštenju, britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će vlada poštovati svaki rezultat i instrukcije britanskog naroda.

Iako je, piše BBC, bila njegova dužnost da ostane i “umiri brod“, najavio je da će podneti ostavku na jesen.

Novi lider konzervativaca, ali i novi premijer biće navodno izabran do kraja septembra.

Lider Laburista Džeremi Korbin sada je pod pritiskom jer bi parlament mogao da baci pogled i na njegovu poziciju. On bi ili morao da istupi dobrovoljno, ili bi došlo do glasanja.
Foto: Gettyimages
Svi lideri zemalja EU želeli su da Britanija ostane deo bloka, a glas za “odlazak“ dočekan je sa razočaranjem.

U Briselu traju razgovori i širom zemalja EU o tome kako se nositi sa odlukom Britanaca, dok će se lideri Nemačke, Francuske i Italije sastati u ponedeljak.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je na jedinstvu između 27 preostalih članica, rekavši da glasanje jeste istorijsko, ali da nije vreme za “histeričnu reakciju“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je glasanje bilo “za žaljenje“ i prelomni trenutak za EU.

Šta će se desiti dalje teško je predvideti. Dug put pregovora je pred Velikom Britanijom i EU, iako nije poznato kada će proces početi.
Foto: Gettyimages
Lideri EU su pre svega zabrinuti zbog moguće “zaraze“ jer odluka Britanaca već utiče na desničarske partije u Francuskoj i Holandiji.

Postoji pravni proces koji propisuje mogućnost izlaska iz Evropske unije, propisan Lisabonskim sporazumom, iako nikada ranije nije iskorišćen.

Dejvid Kameron je naveo da bi njegov naslednik trebalo da odluči kada da aktivira član 50 tog sporazuma. Jednom kada se to bude dogodilo, Britanija će biti odstranjena od bilo kakvog oblika donošenja odluka u EU i neće biti puta nazad osim ako to jednoglasno ne odobre sve preostale članice.

Odlazak iz EU nije automatski proces, mora da bude obavljen uz pregovore sa drugim članicama. Ovi pregovori bi trebalo da budu gotovi za dve godine, iako se predviđa da će trajati mnogo duže. Evropski parlament ima pravo veta na bilo kakav novi dogovor koji formalizuje odnos Britanije i EU.

Predstavnici kampanje koji su se zalagali za napuštanje EU naveli su da nema potrebe aktiviranja člana 50 odmah, navodeći da je u redu da prvo postoje razgovori sa drugim članicama EU i Evropskom komisijom.

Neki su čak predložili da se član 50 ne aktivira sve dok se ne završe predsednički izbori u Francuskoj u maju 2017. i nemački parlamentari izbori naredne godine, kako bi se izbeglo da Bregzit postane deo kampanje političara.
Foto: Gettyimages
Britanija bi sve ovo mogla jednostavno da ignoriše i dobaci EU zakone, iako to ne bi olakšalo buduće pregovore.

Sve dok pregovori traju, Velika Britanija je obavezna da poštuje zakone i obaveze EU.

Kako navodi BBC, britanski parlament će od ponedeljka imati pune ruke posla i morati da ratifikuje povlačenje iz EU.

Bregzit je već uspeo da pokoleba budućnost Ujedinjenog kraljevstva. SNP je u toku kampanje navela, ako dođe do napuštanja EU, to će značiti da je Škotska oterana iz EU protiv svoje volje, što bi mogao da bude još jedan okidač za referendum za nezavisnost.

Takvi problemi postoje i u Severnoj Irskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: