Domino efekat:Referendumi u Italiji, Holandiji, Danskoj..?

Odluka Britanije da napusti EU pokrenula je domino efekat u više evropskih zemalja poput Italije, Francuske i Holandije.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.06.2016.

19:45

Domino efekat:Referendumi u Italiji, Holandiji, Danskoj..?
Foto: Tanjug

Tamo su desničarske stranke i evroskeptici odmah izašli sa zahtevom da se i u njihovim zemljama održi referendum o ostanku u Uniji.

Italijanska opoziciona Severna liga pokreće kampanju za prikupljanje potpisa za referendum poput onog koji je juče održan u Britaniji, izjavio je lider te stranke i poslanik u Evropskom parlamentu Mateo Salvini.

"Severna liga će početi da prikuplja potpise podrške za predlog zakona koji bi dopustio Italijanima da na referendumu izraze svoje mišljenje o evropskim sporazumima, slično referendumu koji je održan u Britaniji", rekao je Salvini.

On je ranije ruskoj agenciji Tas s rekao da je ishod referenduma u Britaniji "odgovor Evropskoj uniji, koja ne uspeva da zaštiti svoje građane.

Prethodno je održavanje referenduma u svojoj zemlji predložio lider holandske antievropske "Stranke slobode" Gert Vilders.

Vilders je naime obećao da će, ukoliko bude izabran za premijera na izborima u martu u Holandiji, i on pozvati na referendum.

"Želimo ponovo da imamo kontrolu nad našom zemljom, parama, sopstvenim granicama, imigracionom politikom. Holandija mora, što je pre moguće, da dobije šansu da se izjasni o članstvu u EU", istakao je Vilders.

Predsednica francuske ultradesničarske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, pozdravila je odluku Britanije da napusti EU i pozvala na održavanje referenduma i u Francuskoj.

"Pobeda za slobodu! Kao što sam godinama tražila, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i drugim zemljama EU", objavila je Le Pen na Tviteru.

Le Pen je nedavno u Beču, na sastanku krajnje desničarskih partija, istakla da Francuska "verovatno ima hiljadu razloga više od Britanaca da napusti EU". Evroskeptici iz skandinavskih zemalja takođe su predložili raspisivanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ubrzo nakon proglašenja rezultata Bregzita, prenosi AP. Danska Narodna partija pozvala je danas na održavanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ali je premijer Danske odbacio takvu mogućnost.

Kristian Tulsen, šef danske Narodne partije, rekao je da bi referendum bio "dobar demokratski običaj".

"Verujem da Dance treba pitati da li žele da pratimo Veliku Britaniju ili ostavimo stvari ovakve kakve su trenutno", rekao je Tulsen.

Danski premijer Lars Leke Rasmusen odbacio je pozive na raspisivanje referenduma ali je priznao da su rezultati Bregzita otvorili i tu mogućnost.

"Mi pripadamo Evropskoj uniji", rekao je Rasmusen u obraćanju novinarima.

Danska nije prihvatila sve uslove ugovora o članstvu Evropskoj uniji iz straha od gubitka suvereniteta.

Danska, kao ni Švedska ne planiraju održavanje referenduma, prenosi AP.

Lider Stranke za nezavisnost Velike Britanije, Najdžel Faraž, uopzorio je da je "opšte poznato da će rezultat Bregzita pokrenuti domino efekat u zemljama na severu Evrope, počevši sa Danskom" prenose svetske agencije.

U Švedskoj, koja je 1995. godine postala član EU, antimigrantske Švedske Demokrate, objavili su na svom Tviter nalogu "Sada čekamo Švegzit".

"Švedske demokrate će sada pojačati pritisak na vladu. Naša zemlja mora da obnovi dogovore postignute sa Evropskom unijom" rekao je lider stranke Džimi Akeson koji već duže vreme zahteva raspisivanje referenduma sa ovim pitanjem.

Švedska Levičarska stranka je predložila da se obnove dogovori sa EU, ali je njihov lider Jona Šosted je rekao da želi "prvo da vidi kako će izgledati britanski novi odnos sa unijom", prenose svetski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: