Nikolić o nevremenu i raketama: Ovoliko ja mogu, a drugi..

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je na nadležne da nađu rešenje kako bi se poljoprivrednici zaštitili od vremenskih nepogoda.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.06.2016.

15:42

Nikolić o nevremenu i raketama: Ovoliko ja mogu, a drugi..
Foto: Tanjug

"U Srbiji nije najveći problem nedostatak (protivgradnih) raketa, jer se većina lokalnih samouprava pobrinula da ih kupi, već optimalno sistemsko rešenje koje će obezbediti redovno finansiranje i adekvatnu primenu raketa", naveo je predsednik u autorskom tekstu danas poslatom medijima.

Predsednik je poručio da "sistem protivgradne zaštite mora da funkcioniše u punom kapacitetu kako bi se izbegle štetne posledice i omogućio bolji život svih građana, posebno poljoprivrednih proizvođača" i podsetio da obuka za ispaljivanje raketa traje nekoliko sati.

"Do otklanjanja sistemskih grešaka, neko u državnom aparatu, najbolje policija - zašto ne i vojska, može preuzimanjem odgovornosti za te stanice da spreči katastrofalne posledice za državu u celini", naveo je Nikolić.

Ukazao je da niko u Srbiji ne sme da se ponaša kao da nije svestan činjenice da će u Srbiji ove godine biti još mnogo nepogoda, poput ovih koje su poslednja tri dana zahvatile Srbiju i nanele poljoprivredi veliku štetu.

Predsednik je naveo da se, od kada upozorava na problem, zapitao zašto se ne izvrši snimanje svih stanica i ustanova koje ne ispunjavaju obaveze zato što neodgovorni i nemoralni pojedinci neizvršavanjem svojih jednostavnih obaveza, na koje su se obavezali, nanose štetu drugima.

"Bez namere da prejudiciram sistemsko rešenje i unapred označim organizacije i/ili institucije koje su ili će biti odgovorne za sprečavanje elementarnih nepogoda i njihovih posledica, apelovao sam da se pristupi nalaženju optimalnog rešenja i adekvatnih normativnih okvira, kako bi poljoprivrednici bili bolje zaštićeni u budućnosti", naveo je predsednik Srbije.

On je podsetio da su u zemljama EU svesni važnosti tog segmenta poljoprivredne proizvodnje, pa je oko 92 odsto ugroženih područja osigurano, i da su poljoprivrednicima na raspolaganju povoljni krediti za nabavku protivgradne zaštite.

"Činjenica je da ugovor sa organima državne uprave, organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave ne mogu potpisati stalno zaposlena lica i penzioneri, pa je protivgradna zaštita oslonjena na stanovnike sela, u kojima je prosečna starost iznad 70 godina, a stepen obrazovanja veoma nizak. Ako na to dodamo neisplaćivanje zaostalih obaveza, čime neodgovorni pojedinci često pravdaju neispunjavanje obaveza, jasno je da ćemo, ukoliko se ne posvetimo rešavanju ovog problema, uvek trpeti neprocenjivu štetu", upozorio je on.

Predsednik je dodao da je izmenama Zakona o ministarstvima predviđeno je da poslovi protivgradne zaštite pređu u nadležnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a potom i u nadležnost organa državne uprave, organa autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, činjenica je da su od samog početka funkcionisanja protivgradne zaštite u okviru MUP, odnosno Sektora za vanredne situacije, postojali problemi, a da je najveći nastao zbog nemogućnosti finansiranja angažovanja i rada strelaca i nabavke protivgradnih raketa.

"Sistem protivgradne zaštite nedovoljno je efikasno funkcionisao u MUP-u, zato što nije bilo adekvatnog normativnog okvira za njegovo funkcionisanje u jednom tako specifičnom sistemu", rekao je on i dodao da se pojedine opštine snalaze same, nabavljaju rakete i plaćaju dodatno strelce, i da to nije dovoljno.

"Ako i susedne opštine nemaju zaštitu, sistem ne funkcioniše na pravi način. Poseban problem su pogranična područja gde stižu oblaci u punoj snazi, a u pojedinim zamljama postoji i zabrana ispaljivanja raketa uz granicu", upozorio je Nikolić.

Predsednik je u tekstu podsetio da je na taj problem upozoravao i u vreme kada je bio narodni poslanik, da je od tada prošlo četiri godine, a da je situacija sve gora i gora.

"Toliko mogu da učinim, ostalo je na savesti i krivičnoj odgovornosti na drugima", poručio je predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: