Dačić: Odluka Britanaca ne menja put Srbije

Odluka Britanaca na referendumu nema nikakve veze kada je reč o političkom putu Srbije, rekao je ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.06.2016.

09:05

Dačić: Odluka Britanaca ne menja put Srbije
Foto: Tanjug

Kako kaže, Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla.

Osim toga, on je naveo da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10.30 sati zakazao sednicu Vlade Srbije.

Na toj sednici, kako je Dačić rekao za RTS, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabinosti u zemlji.

Država će, prema njegovim rečima, preduzeti sve svoje mere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na svetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na međunarodnom finansijskom tržištu.

Dačić ne veruje da će odluka Britanac uticati na nestajanje EU i evropske ideje.

"EU je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac", rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Podsetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila deo EU, nikada u potpunosti nije delila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i imali velike rezerve prema EU.

"Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese", naglasio je Dačić.

Međutim, britanski analitičar i stručnjak za Balkan Džejms Ker Lindzi u intervjuu za B92.net kaže da bi izlazak Britanije iz EU uglavnom bio loš za Srbiju i Balkan.

Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma o izlasku iz EU za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana a za ostanak u Uniji 48,11 odsto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17,410,742 građana a za ostanak 16,141,241 glasača, javlja Rojters.

Kako je izgledala noć koja će zauvek promeniti Evropu pročitajte u BLOGU.

Dešavanja ovog jutra i reakcije na referendum iz čitavog sveta možete pratiti na novom blogu - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: