Šta piše u knjižicama u RS - bosanski ili bošnjački?

Mora trajno da se reši pitanje pitanje jezika na kojem se izvodi nastava za bošnjačku decu u školama u Republici Srpskoj, kaže Bakir Izetbegović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.06.2016.

12:48

Šta piše u knjižicama u RS - bosanski ili bošnjački?
Foto: Thinkstok

On se ranije tokom dana sastao sa šefom misije OEBS u BiH Džonatanom Murom.

Izetbegović je istakao da će "roditelji Bošnjaci u Republici Srpskoj imati punu podršku u nastojanjima da se izbore za elementarna prava", kao i da će će u toj borbi biti korišćeni svi dostupni pravni mehanizmi, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Mur je obavestio Izetbegovića o nastojanjima OEBS da se reši pitanje naziva jezika koji će biti upisan u svedočanstva dece bošnjačke nacionalnosti u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Bošnjački političari, kao i većina roditelja bošnjačke dece koja idu u škole u RS traže da se u đačke knjižice upiše "bosanski", a ne "bošnjački" jezik.

Vlasti RS tvrde da je "bošnjački jezik" ustavna odredba, pozivajući se na nedavnu odluku Ustavnog suda BiH da nije neustavna odredba u Ustavu RS da tri konstitutivna naroda u RS govore jezikom Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Ustavni sud takođe je ocenio da nijednom narodu ne može biti nametnut jezik kojim govore.

Poslanik koalicije Domovina u parlamentu RS u kojoj je dominantna Stranka demokratske akcije (SDA) Nedim Čivić, juče je najavio da će Bošnjaci masovno tužiti RS zbog diskriminacije, odnosno nemogućnosti da bošnjačkoj deci u đačkim knjižicama bude upisano "bosanski", a ne "bošnjački" jezik.

Izetbegović i Mur, kako je navedeno, složili su se i da je model dve škole pod jednim krovom, prisutan u više gradova Federacije BiH, trajno neadekvatan sistem, te da treba tražiti modalitete za drugačije rešenje koje ne uključuje podele od najranije dobi.

Fenomen "dve škole pod jednim krovom" koji u Federaciji BiH postoji više od deceniju predstavlja etničku segregaciju učenika, jer su školski planovi i programi zasnovani na etničkoj pripadnosti dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: