"Pobjeda": Rusija zabrinuta zbog uvlačenja CG u NATO

Poslanici ruske Državne dume su ozbiljno zabrinuti zbog politike uvlačenja Crne Gore u NATO, piše podgorička „Pobjeda“.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

10:18

Foto: GettyImages

To unosi raskol u crnogorsko društvo i stvara visok stepen socijalno-političke napetosti u toj zemlji navodi se u obraćanju ruske Dume parlamentarcima Cme Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i parlamentima država članica NATO -a i OEBS-a.

Nacrt obraćanja, koje je predložio Komitet za međunarodna pitanja, juče je Duma usvojila na plenarnoj sednici.

"U cilju sprečavanja daljeg razvoja najnepovoljnijeg scenarija u Crnoj Gori poslanici Državne dume se obraćaju sa svesrdnim apelom parlamentarcima država članica NATO da postanu svesni posledica po evropsku bezbednost u slučaju ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO u i da podrže zahteve najkrupnijih opozicionih snaga Crne Gore usmerene na održavanje opštenarodnog referenduma, ostavljajući građanima te zemlje da slobodno izaberu svoju budućnost", navodi se u tekstu obraćanja, u koji je Pobjeda imala uvid.

Osim toga, u obraćanju se navodi da treba aktivirati neposredan dijalogu okviru bilateralnih parlamentarnih kontakata i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u vezi sa razmeštanjem američkih sistema protivraketne odbrane na teritoriji zemalja Istočne Evrope i politikom širenja NATO-a u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

"To je opasna politička linija, koja u svojoj biti nije usmerena na odbranu, nego na raspirivanje novog hladnog rata smatraju u Dumi. Oni predlažu da u dijalogu poslanici zajednički ocene moguće posledice i formulišu predloge usmerene na stvaranje uslova koji pogoduju popuštanju međunarodne tenzije" navodi se u tekstu.

"Poslanici Državne dume izražavaju duboku zabrinutost povodom razmeštanja u Evropi, konkretno na teritoriji Poljske i Rumunije, američkih sistema protivraketne odbrane, koji, budući da su sistemi dvostruke, tj. vojne i civilne namene, mogu biti primenjeni u ofanzivne svrhe protiv Ruske Federacije prilikom iznenadnog globalnog napada", navodi se, između ostalog, u obraćanju.

Zanimljivo je da je Duma u obraćanju podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, za koju se u Crnoj Gori zalaže Demokratski front.

Poslanici Državne dume pozdravljaju inicijativu balkanskih političara o stvaranju takozvanog Balkanskog vanblokovskog saveza uz učešće Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine kao neutralnih suverenih država sa ciljem da on postane temelj arhitekture regionalne bezbednosti", navode iz ruskog parlamenta, prenosi "Pobjeda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: