Belgija: Štagod da odluče, potrebna nam je nova Evropa

Belgijski premijer Šarl Mišel zatražio je da se, kakav god bio ishod britanskog referenduma, vođe EU hitno sastanu i razgovaraju o "novoj, drugačijoj Evropi".

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

16:17

Belgija: Štagod da odluče, potrebna nam je nova Evropa
Foto: Getty Images

Mnogi najviši zvaničnici članica i institucija EU smatraju da je to sad preka potreba jer za sazivanje referenduma o opstanku Britanije u Uniji okidač je bila navodno štetna sloboda kretanja unutar EU i podgrevanje straha da drugi iz Unije oduzimaju posao Britancima i zloupotrebom koriste budžetske socijalne olakšice.

A to je samo deo sveukupne ekonomsko-finansijske, socijalne situacije, pa i krize odnosa među članicama EU, uz populističke, prema daljoj integraciji odbojne težnje naročito na istoku EU, što je sve dalje jako zaoštrila izbeglička kriza.

Među državnicima i vodećim političarima Unije tu, međutim, postoje i vidne razlike oko toga kad i kako preustrojiti zajedničke politike i delovanje institucija EU. ;Jedni su za to da se odmah krene u dalju snažniju integraciju, a drugi, posebno Nemačka, Holandija, a delom i Francuska misle da treba upravo sad napraviti strategijski predah u integraciji - što ne znači i u procesu proširivanja, iako taj proces mora teći sasvim neupadljivo jer ionako tek kroz više godina neka zemlja može doći na prag EU.

Oni koji su za predah smatraju da sada ima previše sumnji, neverice među građanima naročito zbog ekonomsko - finansijske i izbegličke krize, tako da bi prenagljeno političkoi institucionalno zbijanje redova samo mogo ići na ruku antievropskim, krajnje desnim i populističkim snagama.

Belgijski premijer Mišel je, međutim, u izjavi TV stanici VRT, u mnogome sažeo mišljenja mnogih državnika i političara u EU da je referendum u Velikoj Britaniji samo "jače obelodanio saznanja da ne samo u Britaniji postoje sve veće sumnje u evropski projekat".Mišel je predočio da je Evropska unija previše dugo pogođena krizom rukovođenja, rešavanja krize evra i migracija i da se oglušila o potrebu da preduzme mere i nađe rešenja na dobrobit evropskih građana.

"Nama je sad preko potreban evropski projekat sa mnogo većom političkom voljom i posvećenošću", podvukao je belgijski premijer, rekavši da je "Evropi nužan novi početak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: