Peć: Srbi novčano kažnjeni zbog srpske zastave

Sud u Peći oslobodio je dvojicu od šestorice srpskih mladića uhapšenih pre dva dana u selu Petrič, kod Kline, javlja RTS.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.06.2016.

20:37

Default images
Getty Images

Oni su platili kazne u iznosu od po nekoliko stotina evra, a četvorica uhapšenih su po nalogu tužioca još u pritvoru.

Šestoro Srba privedeno je nakon obeležavanja praznika Svete Trojice u Petriču. Do incidenta je došlo kada su lokalni Albanci prijavili da ih grupa Srba provocira srpskom zastavom.

Prema nepotvrđenim informacijama, došlo je do tuče u trenutku kada je kosovska policija zaustavila automobile kojima su Srbi došli organizovano da obeleže praznik Svete Trojice na temeljima istoimene Crkve u Petriču.

U tuči su povređena dva policajca, a pretučeni su Srbi, od kojih je njih šestoro privedeno.

U Donjem Petriču 1993. izgrađena je crkva Svete Trojice koja je minirana i do temelja uništena 1999. U selu je živelo oko 60 srpskih domaćinstava. Jedanaest godina kasnije započet je proces povratka, izgrađeno je šest kuća, a u selu je ostala da živi samo starija Kata Grujić, koja je česta meta pljački i napada, prenosi Radio Goraždevac.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u utorak najoštrije osudio ovo maltretiranje Srba i zatražio njihovo hitno oslobađanje.

Policija bi, ako je već želi da bude revnosna, trebalo da rasvetli barem neki od gotovo svakodnevnih napada na srpske povratnike i njihovu imovinu u opštini Klina, navodi Đurić u saopštenju.

"Za početak bi policija mogla da otkrije ko maltretira Katu Grujić, jedinu srpsku stanovnicu Donjeg Petriča, u kojem je pre etničkog čišćenja bilo oko 60 srpskih domaćinstava", navodi Đurić u saopštenju.

Ovakvim delovanjem, oni koji bi trebalo da se staraju o redu i bezbednosti postaju saučesnici u kampanji zastrašivanja Srba i sprečavanja povratka interno raseljenih lica, kazao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: