18 godina od otmice rudara kopa Belaćevac na KiM

Polaganjem venaca na ''Spomenik Istine'' u Kosovskoj Mitrovici obeleženo je 18 godina od prvog masovnog kidnaopvanja Srba na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

14:21

18 godina od otmice rudara kopa Belaćevac na KiM
Foto: Tanjug

Tada su oteti radnici površinskog kopa Belaćavac, kod Obilića, u sastavu Elektroprivrede Srbije.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa KiM Milorad Trifunović istakao je da se ni nakon punih 18 godina ne zna istina o nestalim rudarima sa kopa Belaćevac.

Njihovi kidnaperi imaju ime i prezime, rekao je Trifunović, dodajući da su mnogi prepoznati i imenovani, ali da niko ne sluša glas članova porodica kidnapovanih i nestalih.

''Onaj ko se na današnji dan rodio, slavi punoletstvo. I naša nesreća danas je punoletna, kao i naše beznađe. Od danas imamo pravo glasa pa će nas valjda, sad kad smo postali punoletni, neko uvažiti i čuti'', rekao je Trifunović.
Foto: Tanjug
"Za tako nezapamćen zločin pravda mora da postoji i nećemo dopustii da prođu nekažnjeno. O ovakvim zločinima nemamo pravo da ćutimo i niko nema pravo da nas ućutkuje, da očekuje bolju budućnost, ili pravo pomirenje na ovim prostorima sve dok se ne obelodane zločini, osude i kazne organizatori, nalogodavci i izvršioci istih'', dodao je Trifunović.

Radmili Šapić iz Zvečana je 9. juna 1998. godine kidnapovano pet članova porodice - majka, otac, brat od strica, strina i sestra od strica.

Kidnapovani su na svom kućnom pragu u mestu Leočina kod Rudnika.

Te godine u oktobru pronađene su njihove stvari, ali od njih punih 18 godina nema ni traga ni glasa.

Radmila više i ne očekuje da će se saznati istina o njenim najmilijima.
Foto: Tanjug
"Kuće su spaljene, sve je izgorelo, nema nigde ništa, išli smo više puta u obilazak, spomenici, groblja, sve je uništeno. Kada bi sad neko otišao tamo, ne bi mogao da prepozna gde su bile kuće, gde se živelo'', kazala je Šapićeva dodajući da nema nikakva očekivanja da će saznati pravu istinu o sudbini svojih najmilijih pošto se punih 18 godina ništa o njima ne zna.

Devet radnika EPS-a i jedan koji je tog dana trebalo da zasnuije radni odnos nestali su 22. juna 1998. godine.

Na KiM je ubijeno 57, a kidnapovano je 27 srpskih radnika Elektroprivrede.

Članovi porodice kidnapovanih i nestalih koji su se danas okupili kod ''Spomenika Istine'' nosili su panoe sa slikama nestalih kao i transparent na kome je pisalo ''57 ubijenih i 27 kidnapovanih srpskih radnika Elektroprivrede - Da li je iko odgovoran?''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: