Turisti povređeni kod Aleksinca smešteni u Bratislavi

Nekoliko slovačkih i čeških turista povređenih u udesu kraj Aleksinca, kada je petoro poginulo, a 14 povređeno, smešteno je u bolnicu u Bratislavi.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

08:45

Turisti povređeni kod Aleksinca smešteni u Bratislavi

Oni su sinoć iz Niša prevezeni specijalnim letom aviona Vlade Slovačke.

"Specijalnim letom prevezli smo 13 Slovaka i 10 Čeha. Najteže povrede imaju trojica Slovaka i dvoje Čeha. Oni će biti u bolnici slovačkog Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je u Bratislavi slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

On je sa slovačkim medicinskim timom išao po povređene turiste.

Univerzitetska bolnica u Bratislavi primila je još četvoro turista iz prevrnutog autobusa, a ostali iz grupe od 23 Slovaka i Čeha koji su se vratili avionom slovačke vlade, prevezeni su kućama.

Dve Slovakinje zbog prirode povreda ostaju da se o njima brinu srpski lekari.

Slovačka vlada nije još prevezla tela troje poginulih Slovaka i dve Čehinje, pošto se tek čekaju dozvole za to.

Autobus slovačke turističke agencije "Eolus" sa 29 putnika i dva vozača koji je vraćao slovačke, češke i mađarske turiste, uglavnom starije bračne parove s letovanja na Krfu, sleteo je s kolovoza u noći s ponedeljka na utorak na autoputu između Aleksinca i Ražnja i prevrnuo se.

Poginulo je petoro putnika, a 14 povređenih je hitna pomoć prevezla u bolnice u Aleksincu i Nišu.

Autobus je sleteo sa autoputa na vrlo preglednoj deonici, a slovački ministar Kalinjak nakon razgovora sa srpskim kolegama u Nišu nagovestio je slovačkim medijima da je najverovatnije nesreću skrivio vozač.

"Srpska policija nije za sada našla nikakav kvar na autobusu. Istražuju intenzivno, ali, kao što to biva većinom u takvim nesrećama, odlučujući je bio najverovatnije ljudski faktor", rekao je on.

"Na grešku vozača ukazuje i njegovo uvodno svedočenje. Put je bio suv, vidljivost dobra. Pre mislim da je tu ulogu mogao da odigra umor", kazao je Kalinjak slovačkim novinarima nakon povratka iz Srbije.

Ministar je potvrdio da je vozača privela srpska policija i da mu preti krivično gonjenje.

Autobuska nesreća kraj Aleksinca je druga najteža nesreća slovačkih autobusa poslednjih godina, posle udesa 2008. godine kraj Gospića u Hrvatskoj, gde je autobus koji je prevozio na Jadran slovačke turiste udario u stub nadvožnjaka i 14 putnika je poginulo, dok je 19 povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: