Vučić: Dualno obrazovanje ključ, moramo da menjamo sve

Najvažnije pitanje kojim Vlada Srbije treba da se bavi, ukoliko želi da obezbedi budućnost mladima, je dualno obrazovanje, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.06.2016.

16:47

Vučić: Dualno obrazovanje ključ, moramo da menjamo sve
Foto: Tanjug

Vučić je govoreći na međunarodnom kongresu o strukovnom i profesionalnom obrazovanju i treningu u Vinterturu o značaju dualnog obrazovanja, naveo podatak da u Srbiji, prema istraživanju Privredne komore, za sada oko 1.300 firmi saradjuje sa školama.

To, kako je ocenio, nije dovoljno, jer obrazovanje u školskim klupama ne može da zameni praksu u preduzećima.

"Mislim da je za nas najvažnije pitanje u narednim godinama da uvedemo dualno obrazovanje, što znači da treba da promenimo naš pristup, radne navike, moramo da promenimo sve u vezi sa nama, i to će biti najteži deo naših reformi", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima pred Vladom je težak posao izmene zakona, kako bi se sprečilo da se zemlja nađe u situaciji da uvozi radnu snagu, iako postoji visoka stopa nezaposlenosti.

Vučić je kazao da postoji otpor dualnom obrazovanju jer dosta je onih koji imaju privilegije u sistemu obrazovanja i ne žele da se menjaju.

Prisutnima je preneo da je najčešće pitanje sa kojim je bio suočen i tokom predizborne kampanje bilo: "završio sam školu, kada ću dobiti posao?", a da je njegov odgovor bio: "gde su problemi da nađete posao, odnosno otvorite firmu".

S tim u vezi je Vučić konstatovao da mnogi žele državni posao i da čak 95 odsto građana želi da posao dobije u javnoj administraciji.

To je nešto što mora da se menja što pre, poručio je premijer, navodeći kao primer građane Ssvajcarske, koji sa doktorskom diplomom imaju manju platu od stručne radne snage u industriji, što će, primetio je, i građani u Srbiji morati da shvate kao posledicu stanja na tržištu.

"Ključno pitanje za Srbiju je da osigura kvalifkovanu radnu snagu. Ne plašim se situacije u naredne tri do četiri godine, već za buduće generacije, ako ništa ne budemo menjali", naveo je Vučić.

Pozvao je potencijalne investitore da dođu i uvere se u uspehe reformi, kao i kako je poboljšana poslovna klima u Srbiji, koja će, dodao je, na svetskoj Duing biznis listi ove godine biti među prvih 40 u svetu.

Srbija, kako je rekao, prolazi kroz teške reforme, za koje je bila potrebna politička volja.

Podsetio je da je Vlada bila prinuđena da smanji penzije i plate, te da preduzme teške mere fiskalne konsolidacije, s donela je i moderan Zakon o radu.

Vučić je podsetio i da su reforme doprinele smanjenju fiskalnog deficita sa 6,6 na 2,5 procenata, što je bolje nego u nekm državama u EU, da će stopa rasta ove godine biti između 2,7 i 2,9 odsto, te da se nada, a te procene su potvrdili MMF i Svetska banka, da će 2017. biti skoro četiri procenata, što će biti jedna od tri najveća rasta u Evropi.

Istovremeno je ukazao da Srbija ima veoma visoku stopu nezaposlenosti, koja je ranije bila na 26 odsto, a sada 18,5 procenata, a među njima veliki udeo čine mladi, od kojih 95 do 97 odsto nema nikakvo radno iskustvo.

"Bez praktičnog iskustva, mlad čovek ne moze da napravi lako odluku da započne svoj posao. Samo 3 do 5 procenata mladih bi započelo svoj posao ako pre troga nemaju isksutvo, ali ako imaju to isksustvo 15 do 20 mladih koji su diplomirali bi počeli svoj posao", uveren je Vučić, koji kao dodatni problem navodi nedostatak preduzetničkog duha koji je izgubljen u još socijalizmu, a dodatno i ratovima 90-tih.

Na prednosti dualnog obrazovanja, kako je rekao, ukazali su mu investitori i kolege iz Ssvajcarske, Nemačke i Austrije, zemalja koje su među najvećim donatorima i ulagačima, a nakon toga je Srbija počela da uvodi taj model obrazovanja.

To je i bilo logično, dodao je, jer je upravo praksa tih država pokazala da je nezaposlenost mladih kod njih značajno smanjena i iznosi ispod 10 odsto.

Za sada, kako je rekao, taj model je primenjen u 65 eksperimentalnih programa u srednjim školama, a u Srbiji su, dodao je, najdeficitarnija zanimanja u sektoru metalske i elektronske industrije, u poljoprivredi, tekstilnoj industriji i građevinarstvu, i upravo su poslovi u tim sektorima najzanimljiviji za razvijanje dualnog obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: