Janjić: Deklaracija istorijski momenat

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske istorijski momenat.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.06.2016.

18:45

Janjić: Deklaracija istorijski momenat
Foto: Thinkstock

Kako kaže, to je prvi dokument o miru između dve države i prvi dokument u kome se one obavezuju da rade na očuvanju mira, jačanju stabilnosti i međusobnoj saradnji.

Janjić pojašnjava da je Deklaracija došla 20 godina posle uspostavljanja diplomatskih odnosa, osim ako se ne računa Dejtionski sporazum koji je verifikovao Erdutski sporazum.

"Deklaracija je čekala 20 godina, što je ozbiljan znak potrebe za normalizacijom odnosa između Hrvatske i Srbije. To možda deluje paradoksalno kada se uzmu politički sukobi, sukobi političara, ali očigledno je da društvo i međunariodna zajednica žele nešto drugo", rekao je Janjić Tanjugu.

Značaj Deklaracije je, kaže on, i to što su popisane sve oblasti i sporna pitanja koja će se rešavati bilateralno, a koja su bila uslov Hrvatske za otvaranje poglavlja 23 i 24.

"Definitivno ovim je i potvrđeno da Hrvatska ne stoji iza blokade priključivanja Srbije EU. To je već verifikovano na sastanku ambasadora i biće verifiokovano na Evropskom savetu i na ministarskom sastanku. Ta vrata ka EU su otvorena i možemo reći da će sve biti politički usaglašeno da počnu pregovori", objašnjava Janjić.

To što je potpisana Deklaracija od premijera u tehničkom mandatu Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja nema vladu, ništa ne umanjuje na značaju tog dokumenta, kaže on.

"Postoji jasan mehanizam primene onoga što u Deklaraciji piše. Jedan deo mehanizma je šta sve dve vlade kada se konstituišu treba da dogovore, a drugi mehanizam je kontrolni preko EU. U okviru za početak pregovora stajaće vrlo jasni rokovi za svako od ovih pitanja", kaže Janjić.

On smatra da će Vlada Srbije morati da izgleda drugačije nego što je izgledala do sada i da će morati da ima jednog čoveka, jednu jedinicu, koja će se isključivo baviti regionalnom saradnjom i izvršavanjem obaveza Srbije po osnovu bilateralnih ugovora i regionalnih mehanizama.

Naš sagovornik ne misli da će prestati zapaljiva retorika u Hrvatskoj uperena prema Srbiji tokom predstojećih izbora, ali i da je to svetski manir i kao primer naveo odnose Amerike i Kine koji imaju odlične strateške, ekonomske odnose, ali da uvek postoje antikineski element kod američkih političara.

"Očigledno je da političari u Hrvatskoj imaju potrebu za antisrpskim elementom, za obračunavanjem sa sopstveniom prošlošću Jugoslavijom, takvih ima i u Srbiji. Radi se o političarima koji nisu dorasli vremenu, koji ne razumeju da su ratovi prošli, da jeste Jugoslavija razbijena a da sada treba da grade saradnju , upravo na prostorima stare Jugoslavije", kaže Janjić.

Zbog toga je, kako kaže, ta Deklaracija važna i regionalno, jer srpsko- hrvatska saradnja će imati pozitivni efekat i u BiH.

Kako kaže budućnost Evrope je jasna, ona opstaje kao zajedničko tržište i njena unutrašnja reorganizacija će doći za pet do šest godina i ona će biti Evropa regija.

"Mi smo u regiji sa Hrvatskom voleli to ili ne. Pojedinačno se ulazi u EU, ali na kraju kao regija ste članica i kao takva šaljete svoje poslanike u Evropski parlament i strukture vlasti", zaključio je Janjić.

Mandatar za sastavljanje nove vlade Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su deklaraciju o unapređenju odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: