Vučić: Ne pretendujemo ni na čiju teritoriju

Mandatar za sastavljanje nove vlade Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su deklaraciju o unapređenju odnosa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2016.

17:06

Vučić: Ne pretendujemo ni na čiju teritoriju
Foto: Tanjug

Susret i taj dokument komentarišu se i u srpskoj i u hrvatskoj političkoj javnosti kao istorijski, te kao značajan korak ka smanjivanju tenzija između zvaničnog Beograda i Zagreba i iskorak ka boljoj saradnji i rešavanju otvorenih pitanja.

Vučić je nakon potpisivanja deklaracije rekao da su odnosi Hrvatske i Srbije kičma za dobre odnose u celom regionu, ali i od velike važnosti za Evropsku uniju.

Kako kaže, njegov sastanak s Kolindom Grabar Kitarović je dokaz da obe strane žele da unaprede odnose.

"Mnogo toga želimo da uradimo i hrvatska strana je čula čime su sve Srbi u Hrvatskoj nezadovoljni, a mi čime su Hrvati u Srbiji. Bilo je reči o tome šta sve treba da uradimo. Bavili smo se i suštinskim stvarima", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, s Hrvatskom će se razgovarati i o graničnim linijama i dodao je da, ako se to ne reši u bilateralnim razgovorima, to će se rešavati pred međunarodnim institucijama.

"Mi ne pretendujemo ni na čiju teritoriju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su razgovori bili konstruktivni i teški, kao i da će se u budućnosti truditi da kroz dijalog reše sve probleme i ne ostavljaju ih budućim generacijama.

Kitaorvićeva je u Subotici rekla da su se ona i Vučić potpisivanjem Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja lično obavezali da će učiniti sve što je u njhovoj moći da se konačno krene ka konkretnom rešavanju tih pitanja i da se okrene budućnosti.

Grabar Kitaorovićeva je rekla i da se lično obavezuje da će učiniti sve kako bi se unapredio položaj srpske manjine u Hrvatskoj i kako bi se na lokalnom nivou rešila "konkretna pitanja s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koja njima život znače".

Današnji susret s Vučićem, prema njenim rečima, planiran je nekoliko meseci i nije organizovan, jer je to od njih neko tražio, nego zato što su oni tako odlučili.

"Želeli smo sadržajan susret koji će uroditi konkretnim koracima prema budućnosti u smislu rešavanja pitanja koja opterećuju naše odnose već duži niz godina", rekla je Grabar Kitarovićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Hrvatska predsednica je izrazila zadovoljstvo što su imali priliku da se upoznaju s problemima i izazovima s kojima se susreću srpska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji, primetivši da je do sada učinjeno vrlo malo u rešavanju otvorenih pitanja.

"Zahvaljujem Vučiću što se na današnjem susretu s Hrvatima u Srbiji obavezao učiniti konkretne korake ka rešavanju mnogih pitanja koja ih opterećuju", rekla je Kolinda Grabar Kitarović, ocenivši da su mnogi problemi srpske i hrvatske manjine u dve zemlje bili posledica nedostatka komunikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: