BG: Zmajevi i mali fudbal za Međunarodni dan izbeglih FOTO

Međunarodni dan izbeglica obeležen i u parku kod hotela Bristol u Beogradu, u kom već dugo boravi najviše izbeglica koji su u prolasku kroz Srbiju na putu u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2016.

17:56

BG: Zmajevi i mali fudbal za Međunarodni dan izbeglih FOTO
Foto: B92

U jutarnjim satima izbeglice su uz pomoć aktivistaorganizacija pripremale zmajeve okićene porukama nade i papirne lanterne kojima su okitili prostore u kojima borave.

U neposrednoj blizini Info-parka instaliran je razglas koji celog dana emituje muziku iz zemalja iz kojih dolazi većina izbeglica, od čega su se najpopularnijim pokazale kompozicije na urdu i paštu jezicima.

Uz zvuke tradicionalne muzike Avganistana, Pakistana i arapskih zemalja, izbeglice su u dobrom raspoloženju prikazale autentične plesove, puštale zmajeve, igrale badminton ili učestovale u turniru u malom fudbalu.
Foto: B92
Proslavu Međunarodnog dana izbeglica zajednički su organizovali Info -park, Miksalište i NRC-Praxis.

Osim toga, obeležavajući Međunarodni dan izbeglica Fond B92 i Trag fondacija su, kao inicijatori projekta Info-parka, pozivali sve aktere da nastave da ulažu maksimalne napore u obezbeđivanju sigurnog prolaza i zaštite svih izbeglica u Srbiji.

"Verujemo da ovo mora biti prioritet za sve nosioce pružanja pomoći ovoj populaciji u našoj zemlji. U prethodnom periodu, naročito otkada je prošlog leta eskalirala izbeglička kriza, bili smo svedoci izuzetnih napora državnih institucija, ali i civilnog sektora, domaćih i međunarodnih organizacija specijalizovanih za rad sa novopridošlim ljudima u tranzitu sa Bliskog Istoka, iz Afrike i Azije ka Evropi”, navodi se u zajedničkom saopštenju dve organizacije.
Foto: B92
Kako navode, dele mišljenje da su postignuti zapaženi rezultati koji su doprineli pozitivnom imidžu Srbije kao zemlje koja je sačuvala ljudske vrednosti onda kada su one bile u krizi na mnogim mestima, čak i u našoj neposrednoj blizini.

“O tome svedoče pozitivna iskustva oko milion izbeglica koje su u prethodnih 12 meseci na putu ka Evropi prošli kroz našu zemlju. Osećajući zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, verujemo da postoji prostor za još efikasnije rezultate. Na prvom mestu, to se odnosi na borbu protiv krijumčarenja koje i dalje igra važnu ulogu u upravljanju protokom ljudi kroz Srbiju. Nadamo se i da će u narednom periodu saradnja između državnog i civilnog sektora biti još bolja”, navodi se u saopštenju.

Info-park je u prethodnih devet meseci pomogao blizu 150.000 izbeglica u tranzitu kroz Srbiju.
Foto: B92
Takođe, obeležavajući devet meseci od početka rada Info-parka u Beogradu, Preševu i Dimitrovgradu, Fond B92 i Trag fondacija se zahvaljuju svima koji su pomogli rad projekta, koji se od centra za pružanje informacija razvio u mesto prve linije pomoći u svim aspektima koji pogađaju izbegličku populaciju.

“Na prvom mestu, naša zahvalnost ide Skupštini Grada Beograda i Opštini Savski Venac bez čije podrške naš opstanak ne bi bio moguć, MUP-u Republike Srbije, kao i svim donatorima koji su omogućili da u ovih 9 meseci uvek budemo u mogućnosti da odgovorimo na svaki izazov pred koji smo bili stavljeni”, ističu oni.

U narednom periodu, pored pružanja informacija, obezbeđivanja interneta, pružanja besplatnog transporta do azilantskih centara, upućivanja na specijalizovane agencije za medicinsku, psihosocijalnu i drugu pomoć, distribucije hrane i humanitarne pomoći, Info-park će kroz edukativne kurseve namenjene najmlađim izbeglicama započeti integracijske aktivnosti i unaprediti aktivnosti na zaštiti najugroženijeg dela ove populacije, a to su žene i deca.
Foto: B92
.
Foto: B92
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: