Pajtić piše DS: "Novo ujedinjenje" i ulazak u NATO

Predsednik DS Bojan Pajtić pozvao je članove stranke na okretanje novog lista i "novi aktivizam" uz poruku da bi cela demokratska opozicija trebalo da uđe u DS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2016.

14:58

Pajtić piše DS:
Foto: Tanjug

Lider demokrata ističe da su stranački izbori možda poslednja prilika da se zaustavi dezintegracija i predlaže da se članovi izjasne o četiri ključna pitanja.

Pajtić smatra da bi DS trebalo da se založi za ulazak zemlje u NATO, da se izbori za "jednu snažnu DS", za pravno regulisan status istopolnih brakova i uključenje sindikata u rad DS.

"Videli smo poslednjih nedelja koliko brzo režim može da napravi zaokret od evropske politike ka Rusiji. Već predugo traje politika sedenja Srbije na dve stolice, politika koja vodi u propast i proždire decenije života ljudi na ovim prostorima", navodi Pajtić u pismu članstvu stranke.

Kako ističe, ni demokrate nisu bile imune na "zabludu da ovako mala zemlja može sebi da priušti luksuz balansiranja između Istoka i Zapada".

"Demokratska stranka mora napraviti iskorak koji nije popularan, ali, da je takav iskorak Srbija napravila pre 20 godina, ne bi bilo ratova i bombardovanja ove zemlje, proces evropskih integracija bio bi ubrzan a građani zaštićeni od spoljnopolitičkog avanturizma vlasti čije posledice osećamo do današnjeg dana. Zato DS treba da se založi za ulazak Srbije u NATO. Mi nismo 'istok zapadu i zapad istoku', mi smo država sa sedam miliona stanovnika, iscrpljena od konstantnih, jednih te istih poraza", navodi Pajtić.

Kao sledeću ključnu temu Pajtić navodi razjedinjenost demokratske opozicije.

"Demokratski blok istovremeno muči 'narcizam malih razlika', trvenja i prepirke oko minornih razlika, sporenja slična sporu oko toga koliko anđela stane na vrh igle. Važnije je ko je šta kome i kada rekao (ili uradio) pre dve, tri ili deset godina, nego kako zemlju otrgnuti od vladavine jednog čoveka, koji za pravnu i uređenu zemlju i ne mari", navodi Pajtić.

On kaže da se zato stranački izbori moraju iskoristiti da se od članstva zatraži podrška za "reintegraciju svega onoga što je bilo demokratsko".

"SDS, LDP (ako zadrži opozicioni status), ZZS i druge proevropske organizacije koje su svojevrsni derivati DS-a, treba da zajedno sa nama koji smo u stranci bili i ostali budu reintegrisani u jednu snažnu Demokratsku stranku", piše Pajtić.

Pajtić smatra i da je DS dužna da se sukobi sa predrasudama i diskriminacijom bilo koje vrste.

"Imamo obavezu da se hrabro borimo za slobodu i ista prava svih, koliko god ta borba nekad bila politički nepopularna. Istopolni parovi koji žive u zajednici u Srbiji uskraćeni su za pravo da posete partnerku ili partnera u bolnici u slučaju bolesti, nemaju pravo nasleđivanja sebi bliske osobe, niti obavezu uzajamnog izdržavanja. Čak i ako se njihova zajednica po načinu života i zajedničkom domaćinstvu ne razlikuje razlikuje od sličnih bračnih ili vanbračnih parova. Zato DS ima obavezu da traži da status istopolnih zajednica bude pravno regulisan i izjednačen sa bračnim i vanbračnim zajednicama u našoj zemlji", navodije Pajtić.

Takođe, Pajtić navodi da Srbija nema snažan sindikalni pokret niti svog "Leha Valensu".

"Okolnosti u kojima je praktično cela nacija proletarizovana bez obzira na nivo obrazovanja obavezuju nas da, budući da ne postoji snažna istorijska veza DS sa sindikatima, upravo u saradnji sa njima zajednički radimo na aktivizmu među zaposlenima u Srbiji", naveo je Pajtić.

Predsednik DS je naveo i da je doneo odluku da se na dan izbora organa stranke članstvu postave pitanja o ulasku u NATO, otvaranju procesa pregovanja o reintegraciji opozicionih strankaa u jedinstvenu DS, o podršci predloga da istopolni brakovi dobiju isti status kao i druge bračne i vanbračne zajednice, kao i da li su za to da sindikati uzmu učešće u radu stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: