Šta piše u Deklaraciji koju će potpisati Vučić i Kitarović

Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske sadrži šest tačaka.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.06.2016.

11:21

Šta piše u Deklaraciji koju će potpisati Vučić i Kitarović
Tanjug

Taj dokument će, kako je najavljeno, danas u Subotici potpisati srpski premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Najpre se konstatuje da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države aktivno pokrenu ili ubrzaju procesi unapređenja bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

To bi, kako se navodi, trebalo učiniti na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Savjeta Europe 10. novembra 1994.

Kako prenose srpski i hrvatski mediji, druga tačka konvencije navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.

Kao treća tačka je navedena saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne ubrzati primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču. a kao četvrta je saglasnost da je potraga za nestalim osobama prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

Dalje se kaže da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne aktivno i koordinirano da deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

"Obe države su spremne aktivno da deluju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU", navodi se na kraju Deklaracije, koja će biti potpisana na srpskom i hrvatskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: