Nikolić: Nikada neću zaboraviti reči predsednika Sija...

Uveren sam da će budućnost Srbije od danas izgledati potpuno drugačije, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

11:50

Nikolić: Nikada neću zaboraviti reči predsednika Sija...
Foto: Tanjug

On je nakon uručivanja ordena Srbije kineskom kolegi, u obraćanju medijima, rekao da su imali važne razgovore i poručio da Srbija ne traži pomoć već ruku prijateljstva.

Nikolić je rekao, da je Kina snažan stub oslonca za Srbiju, i da je naša zemlja spremna da ekonomska saradnja dobije novu dimenziju.

Kaže da je Srbija primer da je "kineski san" moguć.

Nikolić je rekao da Srbija ima veliku čast i zadovoljstvo da nakon više od tri decenije ugosti predsednika Kine,"velikog prijatelja Srbije i poštovaoca našeg naroda", Si Đinpinga.

"Nikada neću zaboraviti reči kojima mi se obratio prilikom moje prve posete Kini: 'Vi ste dali ogroman doprinos produbljivanju prijateljstva dve zemlje i sada je vreme da naši odnosi dostignu još jedan novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istročnoj Evropi. Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas'", rekao je Nikolić.

On je istakao da se prijateljstvo Srbije i Kine ne meri merom vremena, geografskog položaja ili obimom trgovinske razmene, već da je bliskost utemeljena na duhu, poštovanju moralnih principa, borba za slobodu i pravdu. "Veličina naših zemalja i vreme nisu merilo našeg prijateljstva, jer kada se Kina suočavala sa teškoćama, Srbija je bila uz nju. Ja neću govoriti ovde o tome šta je predsednik Si uradio za Kinu. To oseća i vidi svaki građanin Kine, svaki građnin sveta", naveo je Nikolić.

On je naveo da su svi segmenti bilateralne saradnje duboko prožeti ličnim doprinosom predsednika Kine i da politička stabilnost i ekonomski napredak Srbije ne bi bili mogući bez inicijative predsednika Sija.

Nikolić naglašava da je Srbija spremna da u kineskom Putu svile postane najvažniji partner Kine, i ne samo u regionu. On je dodao da je to razlog zbog koga je Srbija ponudila Kini da Centar za saradnju Kine i zemalja centralno-istočne Evrope bude osnovan u Beogradu. Nikolić je rekao da za Srbiju značajna i modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, kao i drugi projekti transportnog umrežavanja na kopnenoj, pomorskoj i rečnoj liniji između Kine i Evrope, koji predstavljaju šansu za razvoj celog regiona i ekonomsku saradnju uopšte.

"Što se ekonomske saradnje tiče, mi smo spremni da taj segment naših odnosa dobije novu dimenziju i da dostigne potpuno nove razmere", rekao je Nikolić i dodao da bi nove direktne investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju donele obema stranama izvanredne koristi.

On je rekao da će, kineskim ulaganjem u Železaru Smederevo, Srbija postati još atraktivnija tačka na investicionoj mapi Evrope.

Nikolić je dodao i da je veoma važno da se ubrza realizacija Sporazuma o izgradnji pogona za proizvodnji mesa u Kragujevcu koji će, kako je naveo, doprineti smanjenju nezaposlenosti u tom delu Srbije i obnavljanju stočnog fonda.

Predsednik Srbije ukazao je na uspešnu saradnju u realizaciji Prve faze revitalizacije Termoelektrane Kostolac i izjavio da očekuje supešan početak saradnje i u drugoj fazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: