Nikolić Đinpingu: Samo nam pomozite da počnemo da radimo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je kineskom kolegi da Srbiji nije potrebna nikakva pomoć, osim pomoći da počne da radi.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

10:05

Nikolić Đinpingu: Samo nam pomozite da počnemo da radimo
RTS

On je to istakao uoči razgovora “oči u oči“ sa Sijem Đinpingom, koji se održava drugog dana posete Srbiji kineskog lidera, u Palati “Srbija“.

“Već nekoliko dana živim u velikom uzbuđenju zbog vašeg dolaska. To smatram ostvarenjem svog životnog sna, da povežemo narode Kine i Srbije u želji da svima omogućimo bolji život. Vaša uloga je tu nezamenljiva“, rekao je Nikolić.
RTS
On je konstatovao da je Kina velika država koja nema sukob ni sa kim.

“Kina, kao i Srbija, nikada nikog nije napadala i to je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politiku ili u vojne sukobe. Ja mislim da je veliki deo čovečanstva vama zahvalan na tome. Mi smo vaš pouzdani partner, na osnovu prijateljstva koje su zasnovali naši preci. Mi ćemo se truditi da produbimo to za sva vremena i da ostavimo našoj deci“, dodao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dve zemlje će biti produbljeno i novim ekonomskim odnosima.

“Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, treba joj samo pomoć da počne da radi. Mi očekujemo da vi to možete da nam omogućite. A, onda će nam biti otvorena sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu“, zaključio je Nikolić.
Kineski predsednik je potom istakao da se potpuno slaže sa NIkolićem i da u ovom trenutku uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi u Srbiji.

“Spremni smo da uložimo napore da učvrstimo prijateljstvo naših strana koje su uspostavile stare generacije. Spremni smo da podignemo dalje nivo naših prijateljskih odnosa, potpisaćemo zajedničku izjavu o strateškom partnerstvu, a pre nekoliko godina smo potpisali izjavu o produbljivanju naših odnosa“, podsetio je Đinping.

Dodao je da se Srbija i Kina kroz generacije bore za očuvanje svoje bezbednosti i sigurnosti, kao i da su narodi Kine i Srbije zbog toga jaki i spremni da daju doprinos za očuvanje svetskog mira.

“I dalje ćemo ići putem “ruke uz ruku“, da napravimo zajednički interes i zajedničku sudbinu, ne između naših zemalja, već i celog sveta, da realizujemo mir i zajednički prosperitet“, zaključio je Đinping.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: