"Prvi put sam u Srbiji, impresioniran sam onim što vidim"

Izveštač kineskog lista "Čajna dejli" An Baidžie kaže za Tanjug da će poseta Srbiji kineskog predsednika Sija Đinpinga "definitivno ojačati veze dve zemlje".

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

09:54

Thinkstock

Član medijske delegacije predsednika navodi da mu je ovo prvi put da boravi u Srbiji i da duboko impresioniran onim što vidi, iako je šefa kineske države pratio u posetama širom sveta.

"Impresioniran sam visokim nivoom organizacije i time što su srpski predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić lično došli na aerodrom da sačekaju kineskog predsednika", rekao je An, koji je istakao i to što će predsednik Nikolić kineskom kolegi dodeliti najviši državni orden.

On je naglasio da je, takođe, duboko impresioniran i tradicionalnim prijateljstvom i međusobnim poverenjem između dve zemlje.

"Kao što znamo, pre 17 godina je u vazdušnom napadu NATO uništena kineska ambasada u Beogradu i to je u Kini izazvalo bes širom nacije, mladi su izašli na ulice i protestovali protiv tog varvarskog čina zapadnih zemalja. Sada je kineski predsednik otišao na mesto bombardovanja da bi iskazao poštovanje, to mesto će podsećati kineski i srpski narod na odnos naše dve zemlje", kazao je novinar "Čajna dejlija".

On smatra da će ova poseta definitivno ojačati veze Srbije i Kine.

"U ekonomskom i sektoru investicija je puno kineskih kompanija koje grade puteve, mostove, autoputeve... Mislim da Srbija može da bude model kineske saradnje sa držama centralne i istočne Evrope, kineska vlada pokušava da uspostavi taj model", rekao je An.

On je naveo da će po povratku u Kinu svojim prijateljima pričati o prijateljstvu dve zemlje, o kineskim investicijama u Srbiji, ali i o "lepim damama koje su posvuda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: