Đinping impresioniran ušćem, "zna mnogo o Srbiji" / VIDEO

Tokom šetnje Kalemegdanom, kineski predsednik Si Đinping pokazao je veliko interesovanje za istoriju Beograda i Srbije.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

09:02

Đinping impresioniran ušćem,

Takođe, on je pokazao impresivno znanje o našoj zemlji, a najviše ga je oduševio pogled na ušće Save u Dunav, rekao je Tanjugu Relja Seratlić iz Beogradske tvrđave, koji je pratio delegacije tokom posete Kalemegdanu.

"To je bila neformalna, opuštena, prijateljska poseta, gde je predsednik Kine pokazao interesovanje za istoriju Beograda i Srbije, koju smo mu zajednički predsednik Tomislav Nikolić i ja pojasnili", rekao je Seratlić.

On je rekao da je kineskog predsednika sve zanimalo, od doseljavanja naših plemena, razvoja grada, ratova, ali je istakao da je Si pokazao "impresivno" znanje o Srbiji, te da se oduševio pogledom na ušće.

"Bio je fasciniran i istorijom grada i našeg naroda", rekao je Seratlić. Dodao je i da se predsednik Nikolić potrudio da ugođaj bude još veći i dao kineskom kolegi mnogo informacija o Beogradu.

"Sve ga je zanimalo, i ono što je istorija i geografija, sve vreme je postavljao pitanja, nije samo protokolarno slušao šta imam da kažem", utisak je Seratlića.

Kako je objasnio, priču je počeo time da je Beograd jedan od najstariih gradova u Evropi, sa više od 2.000 godina dugom istorijom.

"Kineski predsednik je stekao određeno poštovanje prema mestu na kom se nalazi i shvatio je da imamo premalo vremena za tako dugu istoriju", rekao je Seratlić.

Predsednici Kine i Srbije prošetali su juče popodne Kalemegdanom, u društvu supruga, članova delegacija i novinarskih ekipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: