AP i Rojters: Đinping s "prijateljskim narodom Srbije"

Svetski mediji pišu o dolasku kineskog predsednika Si Đinpinga u Beograd, a AP navodi da je cilj posete unapređenje odnosa s "prijateljskim narodom" Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.06.2016.

17:44

AP i Rojters: Đinping s
Foto: Tanjug

AP takođe kaže da je cilj ove posete i potvrda namere Kine da poveća svoje prisustvo na Balkanu i u Evropi.

Američka agencija ističe da su kineskog predsednika na aerodromu u Beogradu dočekali predsednik Tomislav Nikolić i vladini zvaničnici, kao i da je na aerodromu, u znak dobrodošlice, izveden kulturnoumetnički program.

Rojters navodi da su Srbija i Kina spremne da potpišu najmanje 20 trgovinskih i investicionih dogovora tokom posete Si Đinpinga i podseća da dve zemlje imaju dobre odnose od devedesetih godina prošlog veka.

Kina, dodaje britanska agencija, posetu vidi kao deo inicijative "Jedan pojas, jedan put", koja je poznata i kao "Novi put svile", a čiji je cilj da se otvore nove trgovinske veze s kineskim firmama.

AFP u tekstu pod naslovom "Beograd prostro crveni tepih za kineskog predsednika" ističe da je Si stigao u posetu Beogradu dva meseca nakon što je HBIS, treći po veličini prozvodjač čelika na svetu, kupio Železaru Smederevo za 46 miliona evra.

Si će, ističe francuska agencija, posetiti srpsku železaru tokom trodnevne posete.

"Srbija se nada da će postati kapija za kineske poteze na Balkanu i šire", ocenjuje AFP dodajući da su dve zemlje potpisale 2009. godine "strateško partnerstvo" u cilju jačanja bilateralne saradnje u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: