Počinje Svepravoslavni sabor na Kritu, bez Rusa, Bugara...

Na Kritu u petak počinje Svepravoslavni sabor kome prisustvuje i delegacija SPC predvođena patrijarhom srpskim Irinejom.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.06.2016.

09:45

Počinje Svepravoslavni sabor na Kritu, bez Rusa, Bugara...
Tanjug

Sabor će trajati do 26. juna, a istovremeno sa delegacijom SPC na Krit su doputovale i delegacije Jerusalimske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve.

Delegacije su dočekane uz najviše grčke vojne i državne počasti, praćene brojnim sveštenstvom i monaštvom.

Patrijarha jerusalimskog Teofila, arhiepiskopa grčkog Jeronima i arhiepiskopa albanskog Anastasija na aerodromu u Hanja dočekao je kritski arhiepiskop Irinej.

U ime trojice prvojeraraha, domaćina je na svečanom dočeku pozdravio arhiepiskop Anastasije, koji je u kratkom obraćanju izrazio radost zbog toga što je na zasedanje Svetog i Velikog Sabora došao zajedno sa prvojerarsima sestrinskih crkava, kao i čvrstu nadu da će predstojeće zasedanje proteći u iskrenim bratskim naporima i nepatvorenoj ljubavi Hristovoj.

Kako je ranije saopšteno iz SPC delegacija srpske Crkve zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja ne samo SPC, već i onih crkava koje su otkazale svoje učešće ili će, kako je poručeno, u protivnom naša crkva morati da napusti saborovanje.

SPC insistira na tome sabranje na ostrvu Kritu bude početak saborskog procesa, da postavljena pitanja rešavaju u njegovom toku, a u duhu saborno-vaseljenskog predanja Crkve Hristove".

Delegaciju SPC čine patrijarh Irinej i 24 episkopa.

Pored patrijarha Irineja na Saboru će učestvovati i arhiepiskop ohridski Jovan, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej, episkop sremski Vasilije i episkop budimski Lukijan.

Na Saboru će učestvovati i episkopi - srednjezapadnoamerički Longin, zvorničko-tuzlanski Hrizostom, žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, dalmatinski Fotije, bihaćko-petrovački Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, valjevski Milutin, zapadnoamerički Maksim, australijsko-novozelandski Irinej, kruševački David, slavonski Jovan, austrijsko-švajcarski Andrej, frankfurtski Sergije i timočki Ilarion.

Sabor će na Kritu okupiti poglavare 14 autokefalnih pravoslavnih crkava kako bi se promovisalo jedinstvo među 300 miliona pravoslavnih hrišćana u svetu.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da neće učestvovati na svepravoslavnom saboru na Kritu ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve, a Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je predložio da se taj skup odloži.

Učešće su otkazale Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: