Orešković - od spasitelja do neuspelog eksperimenta

Kanadski biznismen hrvatskog porekla Tihomir Orešković bio je na čelu hrvatske vlade nešto manje od pola godine i za to vreme je prešao tri faze, piše “Index”.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2016.

19:36

Orešković - od spasitelja do neuspelog eksperimenta
Foto: GettyImages

Na to mesto je pozicioniran nakon što mu je HDZ Tomislava Karamarka dao tri sata vremena da odluči da li prihvata da bude premijer.

Danas je, na predlog iste te HDZ, opozvan velikom većinom saborskih zastupnika.

Orešković je premijer postao na veliko iznenađenje hrvatske javnosti jer, kada je pre pola godine došao, njegov hrvatski je bio veoma loš, a najavio je da će Hrvatsku voditi kao svoju firmu.

Portal “Index” podseća da je Orešković prošao tri faze među pripadnicima HDZ-a i njihovih satelita.

Prvo je bio proglašen nezavisnim stručnjakom koji je jedini u stanju izvući Hrvatsku iz krize odnosno da je "nešto najbolje što se dogodilo Hrvatskoj.

"Gospodin Orešković je vrhunski profesionalac, jedan od najbolje pozicioniranih poslovnih ljudi Hrvata u svetu i mislim da je izvanredno rešenje, a njegov legitimitet je njegov CV, koji ćete uskoro dobiti", najavio je Karamarko odgovarajući na optužbe da dovodi na vlast potpuno nepoznatog čoveka koji nije ni učestvovao na izborima.

U drugoj fazi bio je ekonomski stručnjak koji na žalost ne poznaje političke procese u zemlji.

"Očekujem da se predsednik vlade posveti ključnim temama zbog kojih je i dobio poverenje HDZ-a, pre svega privredi i investicijama", govorio je Karamarko u jeku afere SOA i odbijanja Milana Brkića da bude ministar branitelja.

U trećoj fazi proglašen je neuspelim eksperimentom i odbačen od onih koji su ga na to mesto i doveli. I sve to u samo šest meseci.

Prvu sednicu vladu započeo je rečima" "Ostani miran i vladaj". Ali, teško se tako može opisati njegovih šest meseci vladavine, primećuje ovaj hrvatski portal.

Već kao mandatar bez da je bio predstavljen Saboru, ali i široj javnosti predstavljao je svoj program u inostranstvu. U to vreme niko u Hrvatskoj nije znao kakav plan i program ima Orešković.

Premijeru Oreškoviću zamerao se i loš hrvatski, ali problem što su "građani" postali "građevine" u njegovom prvom obraćanju javnosti, najmanje je što mu se danas može zameriti, piše Index.hr.

Vladu Tihomira Oreškovića obeležili su potresi i krize, a iako je najavljivao "Tim's team", to je bila jedna od najgorih vlada u modernoj Hrvatskoj, ocenjuje Index.hr.

Sukob Oreškovića i Karamarka počeo je kadrovanjem u hrvatskoj tajnoj službi - SOA.

Mimo volje Karamarka, naime, Orešković je s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović dogovorio da SOA-u preuzme Daniel Markić. S druge strane protivno željama predsednice Orešković nije htio dati joj za pravo da je njegov prethodnik Dragan Lozančić radio protiv zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: