Moskva: Crno more ne pripada NATO, ako ojačaju snage...

Visoki ruski diplomata upozorio je NATO da ne jača svoje snage na Crnom moru, naglasivši da bi takav potez potkopao regionalnu bezbednost.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2016.

21:06

Default images

Navodi se i da bi takav razvoj situacije dodatno poremetio odnose Moskve sa Severnoatlantskom alijansom.

"Ukoliko bude doneta odluka o formiranju stalnih snaga, to će naravno destabilizovati situaciju, jer to more ne pripada NATO-u", rekao je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Kelin, prenele su ruske agencije.

Rojters podseća da su ruski državni mediji ranije ovog meseca izvestile da je američki razarač "Ju-Es-Es Porter" ušao u Crno more radi rutinskog razmeštanja, što je, kako su agencije navele, izazvalo dodatnu ljutnju u Moskvi jer je taj brod nedavno opremljen novim raketnim sistemom.

U skladu sa Konvencijom iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno more ne mogu da drže svoje ratne brodove u tom moru duže od 21 dan, navodi britanska agencija, podsećajući da na to more izlaze članice NATO-a Turska, Rumunija i Bugarska, dok Rusija ima svoju crnomorsku flotu sa bazom u Sevastopolju.

"Crno more nema nikakve veze sa Alijansom. Ne mislim da bi to popravilo naše odnose sa NATO-om", istakao je Kelin.

On je to rekao uoči samita NATO-a u Varšavi koji će biti održan sledećeg meseca, u trenutku kada su odnosi između Rusije i Alijanse izuzetno napeti zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi, zaključuje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: