Karadžiću još 30 dana za žalbu na hašku presudu

Mehanizam za međunarodne krivične tribunale u Hagu odobrio je haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću dodatnih 30 dana za podnošenje žalbe na presudu.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2016.

17:28

Karadžiću još 30 dana za žalbu na hašku presudu
Beta/AP

On je tom presudom u martu osuđen na 40 godina zatvora, saopšteno je danas iz Haga.

Današnjom odlukom Žalbenog veća Mehanizma, kao krajnji rok za podnošenje žalbe određen je 22. jul, umesto 22. juna koji je Mehanizam prvobitno odredio kao datum.

Time je delimično odobren zahtev koji je Karadžićev pravni tim podneo 20. maja sudskom Mehanizmu, a u kojem je zatraženo dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu.

U podnesku dostavljenom Mehanizmu 20. maja, koji je potpisao član pravnog tima savetnika Karadžića, Piter Robinson, navedeno je da je zbog "neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane, nemoguće podneti smislenu žalbu do 22. juna".

Karadžiću je 21. aprila odobren rok od 60 dana za podnošenje žalbe i taj period ističe 22. juna.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron imenovao je u aprilu sudije Žalbenog veća u slučaju Karadžić.

Žalbenim većem predsedavaće sudija Teodor Meron, a pored njega imenovani su i sudije Vilijem Husein Sekule, Vag Prise Jensen, Žoze Rikardo de Prada Solesa i sudija Grasijela Suzana Gati Santana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: