"Blic": Pokušaj "puča", SPC ipak na Svepravoslavnom saboru

Srpska pravoslavna crkva učestvovaće na Saboru svih pravoslavnih crkava na Kritu.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2016.

13:26

Foto: Tanjug, arhiva

"Blic" piše da je odluka o učešću SPS doneta na sednici "mini" crkvenog Sabora koji je po hitnom postupku sazvao patrijarh Irinej.

Time je, kako se navodi, potvrđena odluka majskog zasedanja crkvene skupštine, koju je, kako tvrdi ovaj beogradski dnevnik, pokušao da promeni vladika bački Irinej na nagovor Ruske pravoslavne crkve.

Vladika bački, inače, portparol SPC je, kako se navodi, poslao poruku da SPC neće učestvovati na predstojećem Saboru pravoslavnih Crkava na Kritu, sa takav "aranžman" većina vladika ocenjuje kao pokušaj puča.

Pozivajući se na svoja saznanja, "Blic" piše da je Patrijarh Irinej juče u podne pozvao je vladike da bi se rešio problem i donela odluka.

Patrijarhu je, naime, pre nekoliko dana arhiepiskop ohridski Jovan uputio pismo koje je potpisalo dvadesetak vladika, a u kojem se vladika bački ne imenuje kao odgovoran za rušenje ugleda SPC, ali se navodi da je "jedan čovek bacio pod noge i Sabor, sabornost i patrijarha".

U saopštenju SPC nakon majskog Sabora navedeno je da SPC predlaže odlaganje Svetog i Velikog Sabora, koji je zakazan od 17. do 27. juna na Kritu.

U pismu koje je u ime Sinoda SPC patrijarh Irinej uputio patrijarhu Vartolomeju se navodi SPC "oseća teškoću" da učestvuje na tom Saboru, pa se njegovo odlaganje predlaže na neko vreme, dok se ne postigne konsenzus crkava, odnosno dok ne budu uklonjene nesuglasice i postigne jedinstvo po mnogim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: