"Prijateljstvo Srbije i Kine snažno kao Kineski zid"

Poseta Srbiji predsednika Kine Si Đinpinga otvora novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu između dve zemlje i pruža priliku za dalju ekonomsku saradnju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.06.2016.

14:15

Foto: Tanjug, arhiva

To je poručio srpski predsednik Tomislav Nikolić i ocenio da je prijateljstvo Srbije i Kine "snažno kao Kineski zid".

Nikolić je u intervjuu za novinsku agenciju Sinhua, uoči posete kineskog kolege, rekao da ima velika očekivanja i veruje da će se tom posetom ojačati i promovisati sveobuhvatan razvoj bilateralnih odnosa.

Podsetivši da su Srbija i Kina potpisale zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu 2009, Nikolić je naveo da se očekuje da će tokom posete Sjia dve zemlje dodatno ojačati političke i ekonomske veze.

Nikolić je ukazao na, kako je rekao, duboko i višedecenijsko prijateljstvo između dve zemlje i istakao da su prijateljski bilateralni odnosi važni za Srbiju i Kinu i njihove narode.

"Večno prijateljstvo ne može biti pod uticajem promena predsednika ili premijera", dodao je Nikolić i naglasio da je obraćao veliku pažnju na odnose sa Kinom od kada je izabran za predsednika Srbije 2012.

Proteklih godina, kako je ocenio, bilateralni odnosi su se razvijali sveobuhvatno, a politička i ekonomska saradnja je pomogla Srbiji da poveća svoj međunarodni značaj.

Srbija i Kina se, kako je istakao, međusobno podržavaju u pitanjima koja se odnose na njihove ključne interese.

Kada je reč o ekonomiji, on je naveo da su dve zemlje sarađivale u brojnim infrastrukturnim projektima uz pomoć kineskih kredita, uključujući izgradnju autoputeva, mostova i energetskih postrojenja.

"Srbija ima tradiciju proizvodnje. Ona daje visoke subvencije investitorima i ima pristup bescarinskim tržištima širom sveta. To su izvanredni razlozi da kineski investitori ovde grade svoje fabrike. Trebalo bi ovde da zajednički proizvodimo i prodajemo te proizvode na međunarodnom tržištu", poručio je Nikolić.

On je istakao da bi kineski preduzetnici trebalo da razmotre da investiraju u industriju i proizvodnju hrane u Srbiji jer su to, kako je ocenio, oblasti koje brzo rastu i mnogo obećavaju.

Nikolić je izrazio nadu da će dve zemlje povećati komunikaciju i saradnju u nauci, tehnologiji, kulturi i umetnosti.

Srpski predsednik je istakao da je srećan što vidi da se bilataralna saradnja, kako je ocenio, odvija tako dobro.

"Prijateljstvo se ne može meriti novcem, već vremenom i istorijom. Naše prijateljstvo je snažno kao Kineski zid", ocenio je Nikolić.

Govoreći o kineskoj inicijativi "Jedan pojas –jedan put" i mehanizmu "Saradnja 16+1", Nikolić je rekao da se Srbija uklapa u strategije i da može da ima veoma aktivnu ulogu u njima.

"Mi smo na trasi 'Jedan pojas-jedan put' i mi, takođe, pripadamo 16 zemalja centralne i istične Evrope. Ipak, naši bilateralni odnosi će ih prevazići", rekao je Nikolić uveren da Srbija može postati partner Kine u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: