"Rusiju brine NATO na Balkanu i integracija Srbije u EU"

Rusija će verovatno biti prinuđena da preispita niz sporazuma sa Srbijom, ukoliko se Beograd duboko integriše u EU.

Izvor: Beta

Sreda, 15.06.2016.

11:19

Foto: Gettyimages

To je izjavio visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

"Nama je potpuno jasno da ćemo pri dubokoj integraciji srpskih partnera u EU, najverovatnije biti primorani da preispitamo niz sporazuma između naših zemalja, kako bi zaštitili svoje ekonomske interese", rekao je Železnjak u on-lajn intervjuu objavljenom na sajtu Jedinstvene Rusije.

Železnjak, koji je i potpredsednik Državne dume rekao je da "Rusiju veoma brine pokušaj NATO-a da ojača svoje pozicije na Balkanu, uključujući i u bratskoj Srbiji".

"U Crnoj Gori jasno vidimo do kakvog dubokog društvenog raskola dovodi stremljenje da se ta zemlja uvuče po svaku cenu u Alijansu, uprkos volji sopstvenog naroda", rekao je on.

Železnjak je naveo da zato Rusija podržava napore Beograda u očuvanju vojne neutralnosti i da će i dalje sprovoditi takvu politiku "kao važan deo prijateljskih rusko-srpskih odnosa".

"Najvažnije je da puteve i metode daljeg jačanja neutralnosti, uključujući i ideju fiksiranja te činjenice u Ustavu, kao dugoročnu garanciju neulaska Srbije u NATO, odrede srpske političke snage bez pritiska spolja", dodao je.

Govoreći o ulasku Srbije u EU, on je napomenuo je da su integracije i pitanja spoljne politike pitanje stvar samih država, uz uzimanje u obzir mišljenja građana.

Prema njegovim rečima, glavni i apsolutno neprihvatljiv uslov EU za ulazak Srbije je priznavanje nezavinosti Kosova.

"Partija JR se u poslednje vreme čvrsto pridržava politike pružanja podrške našim srpskim partnerima, kako vladajućoj partiji, tako i opozicionim snagama u sprovođenju nezavisnog kursa u interesu građana", rekao je Železnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: