Moskva:Nadamo se odlaganju Sabora svih pravoslavnih crkava

Ruska pravoslavna crkva čeka odgovor Vaseljenske patrijaršije o svom predlogu za odlaganje istorijskog sastanka svih svetskih pravoslavnih crkava.

Izvor: Beta

Utorak, 14.06.2016.

19:15

Moskva:Nadamo se odlaganju Sabora svih pravoslavnih crkava
Tanjug

Portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Legoida izjavio je da je Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve zatražio da vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi odloži Sabor svih pravoslavnih crkava, kako bi se rešile razlike koje su četiri od svetskih 14 nezavisnih pravoslavnih crkava navele kao razlog svog odbijanja da učestvuju.

Legoida je rekao da je Moskovska patrijaršija jasno ukazala da ni ona neće prisustvovati Saboru koji bi trebalo da krajem ove nedelje počne na ostrvu Kritu, u Grčkoj, ako ne bude odložen.

Pravoslavni crkveni lideri takav sastanak nisu održali od 787. godine, kada je bio poslednji od sedam Sabora koje priznaju i pravoslavci i katolici. "Veliki raskol" je rimokatolike i pravoslavce podelio 1054. godine zbog spora oko ovlašćenja Vatikana.

Moskovska patrijaršija je rekla da ne može prisustvovati sastanku, jer su druge pravoslavne crkve - Bugarska, Gruzijska crkva i Antiohijska patrijaršija čije je sedište u Siriji odbile da učestvuju, a Srpska pravoslavna crkva je takođe pozvala da se odloži Sabor. Te četiri crkve su ukazale na neslaglasnost s dnevnim redom Sabora i dokumentima pripremljenim za sastanak.

Budući da je dogovoreno da se sve odluke Sabora donesu konsenzusom, Ruska crkva tvrdi da povlačenje nekoliko crkava znači da nema razloga ni da se održi Sabor.

Legoida je napomenuo da je Moskovska patrijaršija 3. juna predložila sazivanje sastanka svih pravoslavnih crkava u pokušaju da se prevaziđu razlike pre početka Sabora. "Carigradska patrijaršija je praktično ignorisala taj predlog", rekao je on, dodavši da je sada neophodno odložiti skup da bi se rešili nastali problemi.

"Teškoće koje su se pojavile mi ne smatramo nepremostivim", izjavio je Legoida za AP. "Nismo skloni da ih dramatizujemo, ili da ih smatramo nekom vrstom katastrofe. Ali isto tako je jasno da to nisu problemi pred kojima možemo jednostavno zatvarati oči"..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: